Bu kusurlar böbrekleri tamamlıyor!

13.02.2019
261
Bu kusurlar böbrekleri tamamlıyor!

Günlük alışkanlıklarımızın hastalıkların oluşma sürecine katkılarının bu denli büyük olduğunu öğreniyor muydunuz? Verdiği hasarın farkında olmadan yaptığımız bu kusurlar böbrek sıhhatimizi bozuyor… Prof. Dr. Murat Tuncer, günlük yaşamda yaptığımız ve yavaş yavaş böbrek sıhhatine ciddi hasarlar veren 7 tavrı açıkladı…

Şuursuz ilaç kullanmak: Şuursuz bir biçimde antibiyotik ve sızı kesici kullanımı böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir.

Doktor tarafından önerilmedikçe asla antibiyotik ve sızı kesici alınmamalıdır. Aksi gidişat doktor tarafından önerilmedikçe sızı kesici olarak faktör maddesi parasetamol olan ilaçlar seçim edilmelidir.

Fazla tuz kullanımı: Sıhhatli bir insan için günde 4 gram yemek tuzu tüketimi yeterlidir; ancak dünya oranlarına bakıldığında Türkiye en fazla tuz harcayan ülkelerden biridir.

Fazla tuz kullanımının, kan tazyikini artırarak kalp ve damar hastalıkları ile beraber böbrek hastalıklarını da tetiklediği unutulmamalıdır. Bunun için ilk adım olarak masadan tuz kaldırılmalıdır.

İdrarı yakalamak: Su içmek ne kadar rutin bir alışkanlıksa, idrar yapmak da hasarlı olan akışkan atıkların atılması için lüzumlu bir eylemdir.

Ancak bir hayli şahıs hijyenik nedenler ya da bir ekip yanlış alışkanlıklar nedeniyle idrarını gün içerinde sıklıkla yakalamaktadır. İdrar yakalamak yineleyen idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen ciddi tablolara yol açabilmektedir.

Bir bireyin klasik bir süreçte günde 4-6 kere idrarın yapılması gerekir.

Yeterince su içmemek: Su içmek, insan metabolizmasının sıhhatli işleyişi için ehemmiyetlidir. Beden susuz kalırsa, ilk olarak böbreklere tesir eder. Zira su içmemek kan tazyikini yavaşlatır.

Klasik süreçte bir dakikada kalpten pompalanan kanın yüzde 20’si ise böbreklerden geçer. Böylece bedenin susuz kalması ile ilk olarak böbrekler alarm verir.

Sıhhatli bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi lüzumludur. Bedenin gereksinimi olan suyun alınmaması halsizliğin yanı gizeme böbreklerde de taş yaradılışına yol açabilir.

Sigara içmek: Sigara kullanımı, kalp gibi tamamen damarlardan yapılı bir uzuv olan böbreklerimizde de damar tıkanıklıklarına yol açar. Dolaylı olarak da kan tazyikini artırarak böbreklere hasar verir.

Böbrek hastalarında sigara içimi vefat tehlikesini en az 4 kat artırmaktadır.

Fazla protein harcamak: Bir Hayli böbrek hastalığında idrarda atılan protein ölçüyü çoğalır. İdrardaki bu çoğalmış protein zamanla böbrek yapısında geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.

Bu vaziyette fazla protein harcamak, böbrek hastalığının süratlenmesine yol açar. Bir Hayli gencin beden geliştirme ismine hakimiyetsiz bir biçimde aldığı destek proteinler de akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Tansiyonu hakimiyet altında yakalamamak: Kan tazyiki yüksekliği kalp ve damar hastalıklarına yol açmasının yanı gizeme, böbrek yetmezliğine de neden olabilir.

Tansiyon hastalarının ilaçlarını kullanmaları, kan tazyikleri ideal seviyelerde olmadığı sürece bir anlam ifade etmez. Kan tazyiki kesinlikle büyük 130 ve ufak 80 ve altında olmalıdır.

Soğuk hava, gövde ve başın beden ısısını gözetmek için kol ve bacaklara daha az kan verilmesine neden olur. Kan akışındaki bu eksilme, hastalıklarla savaşmak için o bölgelere daha az beyaz kan hücresi gitmesine neden olur. Kış ayları, kronik böbrek yetmezliği olan veya böbrek nakli olmuş hastalar için ise daha da güç aylardır.

BÖBREK HASTALARI GRİP AŞISINI BAKIMSIZLIK ETMEMELİ

Bu aylarda sık görülen viral orijinli olan soğuk algınlıkları bazen ciddi problemlere yol açabilir. Böbrek işlevleri hudutta olan hastaların böyle bir enfeksiyon geçirmeleri geçici veya kalıcı böbrek zararlarına neden olabilir. Bu sebeple, böbrek nakli olan veya böbrek işlevleri hudutta olan hastalara kesinlikle grip aşısı önermekteyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.