Bitki çaylarına dikkat! Etkisi şoke ediyor

26.04.2019
154
Bitki çaylarına dikkat! Etkisi şoke ediyor

Bir Hayli birey hastalıkları bitki çaylarıyla yenmek ister. Fakat bazı bitki çayları ilaçlarla etkileşime geçince istenmeyen neticeler ortaya çıkabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Türkan Özer, “Bazı ilaçların bitki çaylarıyla etkileşimi var. Bu da ilaçların yan tesirlerinin çoğalmasına neden olabilir” ihtarında bulundu.

Özellikle kış aylarında insanlar nezle, grip gibi hastalıklara tedbir almak için sıklıkla bitki çayları harcıyor. Natürel ve şifa verici olarak öğrenilen bitki çaylarının ilaçlarla etkileşimi olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Abonesi Türkan Özer, bitki çayı tüketimi için ihtarlarda bulundu.

Özer, “Kışın en çok üst solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıyoruz. Bu hastalıklarda bitki çaylarının bereketini yadsıyamayız. Ancak ilaçla kullanımları, ilaçların yan tesirlerinin çoğalmasına neden olabilir. Şayet ilaç kullanan bir bireysek, kalp hastalığımız varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsak, bitki çaylarını içerken dikkatli olmak gerekir” ihtarında bulundu.

SAFRA TAŞI OLANLAR ZERDEÇAL KULLANMASIN

Bağışıklık sistemini güçlendirilmesiyle öğrenilen zerdeçalın, safra akımını eforlaştırdığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Özer, “Zerdaçalın çok bereketli olduğunu öğreniyoruz. Hatta kanserden gözetici özellikleri de vardır.

Ama zerdeçal da safra akımını eforlaştırıyor. Özellikle safra taşı olan hastalarda zerdeçalın kullanılması mahzurlu olacaktır. Dozuna da belli dikkat edilmeli ve toz zerdeçal bir çay kaşığından fazla kullanılmamalı” diye konuştu.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların da zencefil tüketimine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Özer, “Zencefil kanın sulanmasını artırır. Bu sebeple kanamalara neden olabilir. Fazla ölçüde zencefilli çay içmek kan sulandırıcı kullanan hastalar için riskli olabilir” dedi.

YEŞİL ÇAY, FELÇ NEDENİ OLABİLİR!

Özellikle bayanların perhize başladıklarında en sık harcadığı bitki olan yeşil çay, bir hayli bereketi ile öğreniliyor.

K vitamini açısından da oldukça zengin olan yeşil çayın ise, felçlere neden olabileceğini belirten Özer, “Yeşil çayın içerisindeki K vitamini kanın koyulaşmasına neden olur. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda yeşil çay, ilaçların tesiri eksiltir ve pıhtılaşma yapabilir. Pıhtılaşmayla birlikte fazla içildiğinde ise yeşil çay, felçlere neden olabilir” ifadelerini kullandı.

KEKİK VE İSME ÇAYINA DİKKAT!

Tansiyon ilacı kullananların kekik çayı, soğukkanlılaştırıcı kullananların ise isme çayı kullanımına dikkat etmesi gerektiğine dikkat sürükleyen Özer, laflarını şöyle bitirdi:

“Kekik çayının tansiyon düşürücü tesiri var. Şayet bir hasta tansiyon ilacı kullanıyorsa kekik çayıyla beraber içtiğinde tansiyonu daha fazla düşecektir. İsme çayı içenler de şayet soğukkanlılaştırıcı ilaç kullanıyorsa bu ilaçların tesirinin çoğalmasına neden olacaktır.

Özellikle gebelerde nasihat etmiyoruz zira düşüklere neden olabilir.

Kuşburnu çayını da kışın çok fazla harcıyoruz. Bu çay da çok fazla içildiğinde alerjik tepkinlere neden oluyor. Ekinezya çayı da karaciğerden ıtrah edilen dışarı atılan bir çaydır.

Bu surattan doğum hakimiyet, kolesterol ilacı gibi karaciğerden ıtrah edilen ilaçları kullanan hastalarda yan tesire neden olabilir. Ölçüsünü az yakalamak gerekir. Çok kullanımı bu ilaçların yan tesirinin çoğalmasına neden olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.