Bir damlası bile kanserle savaşması için yetiyor
Kanser günümüzün en önemli hastalıklardan biri haline geldi. önemli olan bedenimizin yolladığı bulguları dikkate alarak evvelden temkin almak olacaktır. Peki kansere karşı nasıl beslenmeliyiz? Kansere karşı tedbir almak için hangi gıdalardan faydalanmalıyız? Günümüzde bir hayli yiyecek kansere karşı savaş açsa da bu tesiri ispatlanmış olan besinin bir damlası dahi kanser hücreleriyle savaşması için yetiyor. İşte kansere karşı savaşan ve kanseri önleyen olağanüstü yiyecek…
Arı sütü, hem yapımının külfetli olması hem de mucize tesirlerinden dolayı dünyanın en pahalı sütlerinden biridir. Yapım şartlarının güçlüğü sebebiyle ülkemizde senede yalnızca 50 kilogram kadar üretilen arı sütünün kilosu vasati 15-20 bin etrafında. Dünya genelinde ise en çok Japonya’da arı sütü üretiliyor.
ARI SÜTÜ NASIL ELDE EDİLİYOR?
Arı sütü, genç bal arılarının salgı bezlerinde üretilir ve Kraliçe arı yaşamı süresince arı sütü ile beslenir. Bu sebeple kraliçe arının ömrü 5-6 yıldır.
ARI SÜTÜNÜN İÇERİĞİNDE NE VAR?
%66’sı sudan, %14,5’i karbonhidrattan, %4,5’i lipidden ve %13’ü aminoasitten oluşuyor. B1, B2, B3, B12, biotin, inositol, asetilkolin, folik asit, A, C, D, E vitaminleri, bazı mineraller, enzimler, hormonlar, antibakteriyel ve antibiyotik bileşenleri içeriyor.
ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Arı sütü içinde bulunan etkin bileşikler sayesinde anti-viral, anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici tesirlere sahiptir.
Kan şekerini düşürücü tesirde bulunur. İştah üzerinde tertip edici tesiri sebebiyle iştah açıcı olarak kullanılabilir.
Özellikle propolis ile beraber kullanıldığında gribe karşı çok iyi bir koruma sağlar. Çocukların bilme ve idrak etme işlevlerinin çoğaldırılmasına dayanakçı olurken, gama globülin ile de bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde rol oynayarak gelişmelerine dayanak olur.
Kolit gibi mide hastalıklarının tedavisinde pozitif tesirler gösterebilir. Vücutsal ve zekasal bitkinliğe karşı enerji kaynağıdır. Bedene dinamiklik kazandırır. En son çalışmalar arı sütünün kanserle çaba etmede de oldukça umut verici olduğunu belirtmektedir.
ARI SÜTÜNÜN TÜKETİM ÖLÇÜYÜ NE OLMALI?
Günlük doz için net bir ölçü yoktur. Ancak, arı sütünün saf biçimde erişkinlerde günlük 500 mg, bir rahatsızlığa karşı kullanılacaksa da günlük 1 gr alınabileceği ifade ediliyor.
Çocuklarda ise yaşa ve hekim nasihatine göre erişkin dozunun ¼’ü olarak harcanması öneriliyor. Arı sütü tüketimi için en çok seçim edilen usul; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak takribî 30 saniye yakalamak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir ölçü su ile yutmaktır.
Arı sütü tüketimi için en çok seçim edilen usul; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak takribî 30 saniye yakalamak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir ölçü su ile yutmaktır.
ARI SÜTÜ NASIL HARCANMALI?
Bazı bireyler saf haliyle harcamakta zorlanabilirler. Şayet siz de bu mevzuda kasvet yaşarsanız arı sütünü saf bal ile karıştırıp harcayabilirsiniz. Ayrıca keten tohumu, öğütülmüş üzüm çekirdeği gibi dayanaklarla tüketimini kolaylaştırabilirsiniz.
ARI SÜTÜ NASIL SAKLANMALI?
Donmuş biçimde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan birey rakamına ve dozuna bağlı olarak, haftalık kullanım ölçülerine parçalayarak ayrı bir kaba aktarıp geride kalan ölçüyü yeniden derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz.
Ayrıca hiçbir biçimde ışık görmemesine de dikkat ediniz. Arı sütünü kullanırken netlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanılması nasihat edilir.
KİMLERİN ARI SÜTÜ HARCAMASI SAKINCALIDIR?
İki yaşından ufak çocuklar, arı sütüne ve arı mahsullerine alerjisi olanlar, özellikle saman alerjisi olanlar bu yiyeceği kullanmamalıdır.
Ayrıca fazla kiloya sahip olanlar, perhiz yapacak olanlar, metabolik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları ve rastgele başka bir hastalığa sahip olan bireyler tüketim ölçüleri ve tüketim biçimleri hakkında kesinlikle mevzusunda uzman bir diyetisyene danışmalıdırlar.
ARI SÜTÜNÜN HAKİKAT OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, arı sütünün hakikat olup olmadığını harcayıcıların kavramasının çok efor olduğunu söylüyor. Bu sebeple mahsulü aldığımız yer çok önemlidir.
Bildiğiniz ve tanıdığınız arıcılardan temin faktörüz daha doğru olacaktır. Marketlerde ve aktarlarda satılan mahsuller hakkında yorum yapmak çok efor.
Çok basit bir biçimde sahtesi yapılabilecek bir mahsul. Kekeçoğlu, arı sütünün çok külfetli elde edildiğini, başka mahsullerde olmayan bir hayli özelliği bulunduğunu da sözlerine ilave etti.