Astım ve bronşite iyi gelen gıdalardan olan mahlep nasıl harcanmalıdır?
Hamur işlerinin saklı kahramanı, eşsiz kokusu ve lezzeti ile kendine hayran vazgeçen mahlep, bütün bir şifacı çıktı. Mahlep, yalnızca lezzetli değil son derece sıhhatli olduğu için de yemeklerimizde kullanmamız gereken bir yiyecek. Kurutulup öğütülen meyveden elde edilen mahlep süt ve balla harcandığında astım ve bronşite iyi geliyor. İşte mahlebin saymakla bitmeyen faydaları…
Halk arasında meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı gibi adlarla da adlandırılan mahlep, özellikle hamur işlerinde kullanılıyor. Kandil simidi tanımlarında ismi sıkça geçen mahlep, çekirdek, toz, yağ ya da püre biçiminde aktarlardan basitçe temin edilebiliyor.
Botanik Bilgi : Gülgiller Rosaceae familyasından, İdrisağacı olarak da öğrenilen kısa boylu bir çalıdır. Bazen de 8 – 10 m’ye erişen ve kışın yaprağını döken minik bir ağaçtır. Genç sürgünleri tüylüdür. Yapraklar dairemsi veya geniş yumurta şeklindedir. Boyları 3 – 6 cm, kenarları dişli, alt suratlarında ana damar süresince tüyler vardır. Hoş kokulu çiçekleri beyaz renktedir. Ufak, 5 – 6 mm büyüklüğündeki meyve olgunlaşınca siyah bir renk alır.
Mahlebin Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçlarında, kalkerli arazide rastlanır.
Mahlebin Kullanıldığı Yerler : Kurutulan meyveleri baharat Mahlep olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has güzel bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar, yaygın şekilde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca güç verici, balgam ve idrar söktürücü ilâç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.
MAHLEBİN FAYDALARI :
- İdrar söktürücüdür.
- Tonik tesiri vardır.
- Afrodiziyak olarak kullanılır.
- Astım, balgam sökücü olarak kullanılır.
- Prostat gelişmesinde,
- Şekeri düşürmede bereketlidir,
- Cinsel eforu artırıcı tesiri vardır.