Alerji bulguları nelerdir? İşte en acayip 10 alerji…
Polen alerjisini dinlemeyen yoktur. Çoğu insan için süt, yumurta gibi yiyecek maddeleri alerjendir. Alerjik rinitten yakınanların rakamı da hiç az değil. Bedenin bağışıklık sisteminin rastgele bir maddeye karşı gösterdiği fazla hassasiyet tepkinine alerji veriliyor. Peki ya su alerjisini dinlediniz mi? Ya da teknolojiye karşı alerji olası mı? Pabuca alerjisi olan bir tanıdığınız var mı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, alerjinin neden çoğaldığı mevzusunda ve çok ender görülen acayip alerji tipleri hakkında bilgi veriyor.
“ÜTOPİK” DEĞİL “ATOPİK”
Alerjiye yatkın insanlar ‘atopik’ olarak adlandırılıyor. Atopi bir hastalık olarak değerlendirilmiyor ancak kalıtsal bir özellik. Normalde insan bedenine hasarı olmayan maddeler atopik alerjiye yatkın insanlarda tepkinlere neden olabiliyor. Alerjiye neden olan bu maddelere de “alerjen” ismi veriliyor.
Alerjik hastalıklar esas olarak 4 ana muayenehane tablosu altında bir araya geliyor:
- Alerjik nezle veya alerjik rinit
- Göz nezlesi ya da alerjik konjiktivit
- Alerjik astım
- Ürtiker Kurdeşen – ten alerjisi
YOĞUN ÇALIŞMA DA ALERJİ NEDENİ OLABİLİYOR
Değişen hayat ve beslenme koşulları alerjenlerin sebebini ve çeşidini de değiştiriyor. Stres, yoğun çalışma civarı, elektro-manyetik lekelilik, hasta bina belirtiyi olarak adlandırılan havasız etraflar, hava lekeliliği, besinlere ilave edilen katkı maddeleri gibi faktörler alerjilerin görülme sıklığının çoğalmasına yol açıyor.
EN SIK GÖRÜLEN ALERJİLER
Dönemsel alerjilerin en fazla görüldüğü zaman bahar ayları. Bu yarıyılda ağaç, ot ve çiçek polenlerinin yoğunluğu en üst seviyeye çıkıyor. En sık tesadüfülen alerjenler ise ot ve ağaç polenleri, evcil hayvanların ten döküntüleri; süt, yumurta, soya, deniz mahsulleri, meyve ve kuruyemişler gibi muhtelif besinler, akarlar, küf mantarları, arı sokmaları, bazı sızı kesici ve antibiyotikler; lastik, kauçuk eşi maddeler latex; kolye, küpe gibi takılar kontakt dermatit ve egzema olarak sıralanıyor. Ama bazı alerjiler var ki gerçekten de çok şaşırtıcı.
EN İLGİNÇ 10 ALERJİ
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, çok ender görülse de kimi insanların çok acayip alerjileri olduğunu da kayda geçiriyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:
Pabuç alerjisi: Bazı insanlar tenin işlenmesinde kullanılan kimyevilere egzama eşi alerjik tepkin gösterebiliyor. Tenden uzak durulduğunda birkaç gün içinde kaybolan bu dermatolojik tepkini önlemek için ten pabuçların kesinlikle çorapla kullanılması gerekiyor.
Çikolata alerjisi: Bazı bireylerde çikolata içindeki yiyecek katkı maddelerine karşı tende kaşıntı, şişkinlik gibi ürtiker ve egzema eşi tepkinler olabiliyor. Tek çözüm tepkin oluşturan çikolata tipini listeden çıkarmak.
Güneş alerjisi: Güneşle temas edince kendini göstermeye başlayan ve güneşteki UV ışınlarından kaynaklanan bu alerji tipinde bulgular ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı olarak kendini gösteriyor.
Soğuk alerjisi: Alerjik tepkinlere neden olan bu alerji tipinde yalnızca soğuk hava değil soğuk suda yüzmek gibi gidişatlar da risk talep ediyor. Alerjiye neden olan şey ise kan tazyikinin ani olarak düşmesi olarak biliniyor.
Spor alerjisi: Egzersizden sonra yemek yenince ortaya çıkabiliyor. Yemekten bağımsız bir biçimde de kendini gösterebiliyor. Egzersiz alerjisinde ciltte kızarıklıklar ve ağır gidişatlarda anaflaksi görülebiliyor.
Su alerjisi: Suyla temas sonrası ciltte ürtiker eşi kızarıklıklar oluyor. Kısa zamanda kaybolan bu alerji çok ender ortaya çıkıyor.
Su hariç tüm besin ve meşrubatlara alerji: Dünyada öğrenilen tek örneği Avustralyalı çocuk Kaleb Bussenschutt. Kaleb’in yalnızca suya, buza ve emin bir marka altında üretilen limonataya alerjisi yok. Onun dışında ne yerse yesin anında kusuyor. Beslenmesi ise günde 20 saat bir tüp dayanağıyla midesine aktarılan yiyecekle yapılıyor.
Teknoloji alerjisi: Migren eşi baş ağrısı ve ten tepkinlerine neden olabilen bu alerji tipinde en mümkün neden saç kurutma cihazı, wireless sistemleri, mikrodalga fırınlar ve cep telefonlarına bağlı etrafta oluşan elektro-manyetik lekelilik. Son senelerde bu gidişat “Hasta Bina Belirtiyi” olarak da adlandırılıyor.
İç çamaşırı alerjisi: Kauçuk ve sentetik dokuma mahsullerine karşı alıngan bireylerde görülüyor. Özellikle iç çamaşırdakki lastikli kısımların deriye dokunduğu noktalarda ortaya çıkıyor.
Meni alerjisi: Çok ender görülen bir alerji cinsi. Bayanların spermaya alerjileri olduğu gibi bazı erkeklerin de kendi spermalarına alerjik tepkinleri olabiliyor.