Akciğerdeki zehri arınıyor!
Şalgamın verimleri şalgam suyu harcayan şahıslar tarafından incelenmeye devam ediyor. Solunum yollarında serinleme sağlayan şalgam acılı ve acısız olarak harcanabiliyor. İşte şalgamın öğrenilen verimlerinden kimileri…
Şalgam suyu veya kısaca Şalgam Turpgiller ailesine ait bir nebat olan şalgam ile yapılan, Çukurova’ya has bir meşrubattır. Bir cins pancar olan “şalgam nebatı” ve “siyah havucun” su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
ŞALGAMIN BEDENİMİZE VERİMLERİ…
–Mafsal eklem şikayetlerini eksiltir.
–Romatizma ve nikriste verimlidir.
–Göğsü yumuşatır.
–Akciğerleri ve bronşları pakler.
–Boğaz cerahatlerini giderir.
–Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye destekçi olur.
Şalgam ,bedendeki zehirli maddelerin atılmasına destekçi olmasına ,idrar söktürücü tesiri ,böbrek kumu ve taşının düşürülmesi ,çıban dolama ,kan apseyi ,ergenlik sivilceleri ve egzama rehabilitasyonunda destekçi olmaktadır.
Aynı zamanda akciğer ve bronşları arınma özelliklerinden dolayı fonksiyonel besin sayılmaktadır.
Laktik asit ,şalgam suyuna ekşi tat vermesinin yanında bir de sindirimi basitleştirici ,serinletici ,sindirim sistemin pH’nın tertip edip ve bedenin bazı minerallerinden daha fazla faydalanmasını sağlayıcı özellikle de kazandırabilmektedir.
Laktik asit fermantasyonu ile üretilen mahsullerde patojen mikroorganizmaların gelişimi yasaklanmasının yanı sıra ,mevzubahisi yiyecekler sıhhat açısından emin mahsuller olarak kabul edilmektedirler.
Şalgam suyu fermente bir meşrubat olmasının yanı sıra üretiminde kullanılar kara havuç ; bileşiminde dolayı verimli bir meşrubat haline gelmektedir.Havuçta bulunan B-karotenin kalp ve damar hastalıklarına ,katarakt ve de bağışıklık sistemi üzerinde pozitif tesirinin olduğu yapılan incelemeler neticesinde kanıtlanılmaktadır
Şalgam suyunun kırmızı rengini kara havuçtan alana gelen antosiyanin pigmentlerinden oluşturmaktadır.