Boyun Ağrınızın Sebebi Dişleriniz Olabilir

16.08.2019
166
Boyun Ağrınızın Sebebi Dişleriniz Olabilir

Boyun ağrının sebebi diş sıkmak olabilir mi?

Halk arasında diş gıcırdatma ya da diş sıkma olarak da bildiğimiz ‘bruksizm’, toplumun yaklaşık olarak %70’ini etkileyen modern çağın en yaygın hastalıklarından birisidir. Bruksizm tablosu kadınlarda daha sık görülmektedir ve oluşumunda genellikle huzursuzluk, anksiyete ve stres faktörleri rol oynamaktadır. Normal çiğneme kuvveti yaklaşık olarak 27 kg’dir ve diş sıkarken uygulanan ısırma kuvveti ise yaklaşık olarak 400 kg kadardır. Bu oran diş sıkmanın kişilerde önemli fiziksel problemler oluşturabileceğini göstermektedir.

Bruksizmin etkileri

Bruksizmi olan kişilerde genellikle çene ağrısı ve baş ağrısı görülmektedir. Bu durum devam ettiği takdirde çene kaslarında oluşan gergin ve hassas noktalar çene ve başta meydana gelen ağrıların kronikleşmesine neden olabilmektedir. Tedavi olmaksızın devam eden bruksizm tablosu aynı zamanda çene ve diş yapısında deformasyonlar meydana getirebilmektedir.

Yapılan çalışmalarda bruksizmin yalnızca çene bölgesinde değil vücuttaki diğer bölgelerde de problemler oluşturabildiği gösterilmiştir.

Diş sıkma problemi migren oluşumunu tetikleyebilmekte veya semptomların artışına neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda migren hastalarının neredeyse %48’ inde bruksizm tablosu olduğu görülmüştür.

Çeşitli tedaviler görmenize rağmen geçmeyen boyun ağrılarınız varsa, belki de bunun sebebi gece uyurken diş sıkmanız olabilir. Gece uykusunda dişlerini sıkan kişiler üzerinde yapılan laboratuar çalışmalarında bu kişilerin ön gruptaki boyun kaslarındaki aktivitenin arttığı ve buna bağlı olarak boyun ön grup kasları ile arka grup kasları arasında kuvvet dengesizliğinin meydana geldiği anlaşılmıştır. Bu durum da boyun kaslarında gergin ve ağrılı noktalar oluşumuna ve kronikleşen boyun ağrılarına yol açabilmektedir.

Bruksizm olan bireylerde aynı zamanda sağlıklı bireylere göre omuz ve üst sırt bölgesinde ağrı ve hassasiyetin daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Tedavisi var mıdır?

Bruksizm tablosununda fizyoterapi ve rehabiliasyon, çene cerrahisi ve psikiyatri ekibinin birlikte yer aldığı multidisipliner bir tedavi gerekmektedir. Uygulanan fizyoterapi ve rehabiliyaston yöntemleri arasında; çene eklemine yönelik özel egzersizler, boyun, omuz kuşağı ve sırt kaslarına yönelik egzersizler, mobilizasyon teknikleri, kayropraktik uygulamalar, biofeedback, ısı ajanları, bantlama gibi uygulamalar yer almaktadır. Bunun yanında kişilere psikiyatrik anlamda destek sağlanmalı ve kişilerde strese neden olan faktörler kontrol altına alınmalı, diş problemlerine yönelik gerekli tedaviler yapılmalı bu esnada çene ve diş yapısını korumaya yönelik olarak splintler kullanılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.