Bu Besinin Kansere Sebep Olduğu Ortaya Çıktı
Kanser günümüzün en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alıyor. Kansere karşı korunmak için beslenmemize dikkat etmeliyiz. Diyetisyen Emre Uzun, “Turşu sağlık için çok yararlıdır” gibi ifadelerin kullanıldığını ama turşunun tıpkı sucuk, salam, sosis gibi kansere zemin hazırladığını söyledi. Peki sevilen bir besin olan turşunun zararları nelerdir? Turşuyu ne kadar tüketmemiz gerekir? İşte turşunun zararları ve faydaları…
Diyetisyen Emre Uzun, turşu ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı. Son günlerde hemen her sağlık, kadın, diyet programlarında “Turşu sağlık için çok yararlıdır, yiyebildiğiniz kadar turşu yiyin, bol bol turşu suyu için” cümlelerinin duyulduğunu belirten Dyt Uzun, turşunun o kadar da ‘sağlık deposu’ olmadığını, tıpkı sucuk, salam, sosis gibi mide kanserine zemin hazırladığını söyledi.
Son zamanlarda turşunun bir tür sağlık deposu gibi tanıtıldığını belirten Dyt Emre Uzun, “Ekşi, tuzlu salatalık ve lahana turşusunun zayıflamak isteyenler, şeker hastaları için yararlı olduğu, kanseri önlediği hatta içindeki probiyotikler nedeniyle bol bol turşu tüketmek gerektiği söyleniyor. Ancak turşu, tuz olmadan hazırlanamaz. Turşu suyu da öyle… Turşudaki sodyum, yani tuz da mide kanserine yol açabilir” dedi.
“TURŞUDA ‘STANDART’ DİYE BİR ŞEY YOK”
Diyetisyen Emre Uzun, Türkiye’de tüketilen turşuların standardı olmadığını da bildiren “Asıl mesele turşunun nasıl hazırlandığı, içine neler eklendiği, hangi sebze ve meyvelerden kurulduğu… Bütün bunlar turşunun besin değerlerini değişken haline getirir. Turşuda neyin hangi miktarda bulunması gerektiğine dair ülkemizde bir standart yok. Evdeki turşuyla merdiven altında üretilmiş turşuyu ya da fabrikasyon üretilen turşuyu bir tutamazsınız!
Bu bir yana, her ev hanımı da turşuyu aynı şekilde kurmaz; örneğin kimi limonla kurar kimi sirkeyle… Bu bile turşunun sadece tadına değil besin değerlerine, dayanma süresine etki eder. Bir örnek vermek gerekirse, ABD’de tek bir biber ya da kornişon turşusunda kalori 4 kcal, karbonhidrat 8 g, lif 3 g, protein 0,2, şeker 4 ve sodyum 283 mg olmak zorundadır. Tek bir adetten bahsediyoruz” şeklinde konuştu.
TURŞU, SAĞLIK İÇİN YARARLI MI?
Diyetisyen Emre Uzun, turşunun eğer maya ile hazırlanıyorsa ve fermentasyon varsa sağlık için yararlı olduğunu vurgulayarak, “Çünkü ancak mayalı turşuda sağlıklı bakterilerin varlığından, bu bakterilerin meyve sebzelerdeki doğal şekeri çözmesinden, probiyotiklerden söz edilebilir. Tuz içinde bekletilmiş turşuda maya yoksa sağlığa zararlıdır. Ancak ne olursa olsun, turşu dediğimiz şey bir yan gıdadır, temel besin maddesi değildir.
Evet, yararları da var ama turşuyu diyet için, antioksidan özelliği için, probiyotikleri için sürekli; haftada yedi gün tüketmek vücuda yarar değil zarar verir. İki orta boy kornişon turşusundan günlük ihtiyacınız olan tuz miktarının yarıdan fazlasını almış olursunuz. Bu sizi en iyi ihtimalle yüksek tansiyon hastası, börek hastası ve en kötü ihtimalle de mide kanseri yapar” uyarısında bulundu.
Probiyotikler için tek seçenek turşu olmadığını söyleyen Dyt Uzun; “Doğal yoğurt, peynir, yeşil bezelye, bitter çikolata gibi gıdaların her biri probiyotik kaynağı. Üstelik hiç biri turşu gibi risk de taşımıyor. İnsanların, bir tavsiyeye sarılmadan önce, kısa da olsa araştırma yapmasını tavsiye ediyorum” dedi.
NASIL VE NE KADAR TURŞU YEMELİ?
Diyetisyen Emre Uzun, turşunun ne kadar ve nasıl yenmesi gerektiğini şöyle açıkladı: “Biz zaten tuzu fazla seven, çokça tuz kullanan bir milletiz. Hâlâ sofraya oturduğunda, yemeğin tuzuna bakmadan eline tuzluğu alan pek çok insan var. Tuz, elbette hayati öneme sahip bir mineral ama biz tuz tüketimini zaten ‘abartan’ bir milletiz. Buna şimdi bir de “turşu yiyin, turşu suyu için” propagandası eklenince zaten fazla fazla aldığımız tuzu bir de turşudan almaya başladık.
Bu sizi kalp damar, yüksek tansiyon ve böbrek hastası eder. Aşırı tuz tüketmek, kansere yakalanma riskini dört kat artırır. Zaten son 10 yılda Türkiye’deki mide ve bağırsak kanseri vakalarında artış yaşanırken, kim hangi turşuyu yiyor, sağlıklı mı sağlıksız mı bilmeden, içindeki tuz oranını takip etmeden, standardı bile olmayan turşuyu yiyin için diye topluma dayatırsanız, insanları sadece hasta edersiniz. Dünya Sağlık Örgütü WHO, 2011 yılında bir liste yayınladı ve turşuya da ‘kansere sebep olabilen gıdalar’ arasında yer verdi. Bunu da unutmamak gerek”.
Tuzsuz probiotik turşu yapılabilir ozaman kanser yapıcı etkisi ortadan kalkar tuz şeker beyaz un yok edilmeli tuz ve şeker çok az kullanılmalı şeker yerine doğal tatlandırıcılar tuz yerine kaya tuzu beyaz un yerine meyve çekirdeği veya yeşil muz unu tercih edilmelidir.