Saçlarınızın Dökülme Nedenleri ?
Kansızlık olarak bilinen demir eksikliği; toplumda sık görülen bir sorundur. Vücudun ihtiyacı olan demirin eksik olması durumunda, yeterli oksijeni alamayan saçlar kurur ve zayıflayarak dökülebilir
Demir eksikliği, insan vücudunda ihtiyaç duyulan demirin çeşitli nedenler ile karşılanamamasından kaynaklanan bir durumdur. Dünyada yaygın olarak görülen anemi türlerinin başında gelen demir eksikliğinin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı çok daha yüksektir.
Toplumda kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, kadınların yüzde 35’inde, erkeklerin ise yüzde 20’sinde ortaya çıkmaktadır. Ancak gebe kadınlarda bu oran yüzde 50’ye kadar çıkabilir.
DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Farklı tiplerde pek çok anemi çeşidi bulunmaktadır. Fakat en yaygın ve tanınmış olanı demir eksikliği anemisidir. Bu anemi türünün bilinen birçok nedeni bulunur.
Bunlar arasında; yetersiz ve dengesiz beslenme, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve iç kanama nedeniyle yaşanan kan kayıpları da yer alır.
Ancak sebep ne olursa olsun, demir eksikliğinin kişinin yaşam kalitesini düşürecek belirtilere neden olduğu bilinmektedir. Demir eksikliğinin en çok görülen belirtileri arasında kişinin kendisini sürekli olarak güçsüz ve yorgun hissetmesi yer almaktadır.
Bu durumun nedeni, vücutta yeterli hemoglobinin bulunmamasıdır.
Çünkü hemoglobin, kandaki oksijenin dokulara ve kaslara taşınmasına yardımcı olur. Hemoglobin yetersizliği ise enerji seviyesinin düşmesine neden olmaktadır.
CİLTTE KURULUK GELİŞEBİLİR
Saçlarda dökülme ve ciltte kuruluk gibi problemler, demir eksikliğinin diğer semptomlarıdır. Vücudun ihtiyacı olan demirin eksik olması durumunda sınırlı miktardaki oksijen önemli fonksiyonları yerine getiren organlara iletilir.
Bu nedenle de saçlar ve cilt, yeterli oksijeni alamadığı için zayıflar ve kurur.
Sonuç olarak hastada saç dökülmesi sorunu dahi yaşanabilir.
Demir eksikliğinin belirtileri bunlarla sınırlı değildir. Bu problemi yaşayanlar; konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, depresyon, üşüme, dilde şişme, el ve ayaklarda uyuşma gibi belirtiler de yaşayabilir.
BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ
DEMIR eksikliği nedeniyle ortaya çıkan semptomlardan birisi de baş ağrısıdır. Bu semptoma genellikle baş dönmesi de eşlik eder. Baş ağrısı ve baş dönmesinin nedeni, kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin seviyelerinin olması gerekenden düşük olması ve beyne yeterince oksijen ulaşamamasıdır. Bu da, beyindeki kan damarlarının şişmesine ve basınç yapmasına neden olur.
FAZLASI ZARAR!
HER şeyin olduğu gibi demir mineralinin de fazlası zararlıdır. Literatüre demir zehirlenmesi olarak geçen durumla karşılaşmamak için demir takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Demir zehirlenmesi, demirin vücuttan aktif şekilde atılamadığı durumlarda gerçekleşir ve karaciğere, hatta kalbe ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple yukarıda saydıklarımdan bir ya da birkaçı çocuğunuzda görülüyor diye demir takviyesi vermeye kalkmayın. Yapmanız gereken ilk şey, bir uzmana başvurmak ve talimatlarına uymaktır. Demir mineralini, tükettiğimiz gıdalardan alırız. Gıdalardan gelen demir, heme ve heme olmayan demir olmak üzere ikiye ayrılır. Heme, hayvansal gıdalardan elde ettiğimiz demirdir. Heme olmayan demir ise bitkisel besin kaynaklıdır. Mercimek gibi baklagiller, zenginleştirilmiş ya da tam tahıllar, tam tahıllı gevrekler, kabuklu yemişler, çekirdekler ve patates bu gruba girer. Yiyeceklerden yeterli demiri elde etmenin bir diğer yolu da pişirme kaplarına dikkat etmenizden geçer. Yapılan araştırmalar, eski tip dökme tencere ya da tavalarda pişirdiğiniz gıdalardan diğer kaplarda pişenlere oranla daha fazla demir alabileceğinizi gösteriyor.