Demir eksikliği nasıl giderilir?
Halsizlik, dikkat yetersizliği, uykuya meyil, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok meseleye yol açabiliyor. Genellikle de faize çağındaki bayanları tehdit ediyor. tedavi edilmezse hayat niteliğini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu sıhhat meselesinin ismi; demir yetersizliği! Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner demir yetersizliği bulgularını söyleyerek, nasıl giderilebileceği hakkında önemli bilgiler verdi.
Demir yetersizliği günümüzde Dünya Sıhhat Teşkilatı’nün öncelikli sıhhat meseleleri sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Dünyada 2 milyarı aşkın birey, bir başka deyişle dünya popülasyonunun yüzde 30’undan aşırısı demir beceriksizliğine bağlı anemi meseleyi yaşıyor. En çok da bayanlar demir yetersizliği problemiyle çaba etmek zorunda kalıyor.
Yapılan çalışmalar Türkiye’de yaşayan her 3-4 bayandan birinin demir yetersizliği meseleyi olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle bayanlarda çoğalmış olan adet kanamaları ve doğumlar demir beceriksizliğinin önemli sebeplerini oluşturuyor. Cemiyetteki yaygın inanışın aksine demir yetersizliği hastalık değil, bir bulgu. Dolayısıyla bu tabloya yol açan sualin veya hastalığın kesinlikle tespit edilmesi gerekiyor.
Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner özellikle erkeklerde ve menopoz yarıyılındaki bayanlarda büyüyen demir yetersizliği tablosunun ciddi olarak ele alınması gerektiğine dikkat sürükleyerek, “Zira bu iki grupta altta uyuyan faktör mide ile bağırsak kanalındaki bir kanama olabiliyor. Dolayısıyla başta mide ve bağırsak kanseri ile jinekolojik kanserler olmak üzere pek çok önemli hastalıkların bulgusu, hatta ilk ihtar sinyali olarak karşımıza çıkabiliyor” diyor.
Bu yakınmalar varsa, dikkat!
Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner demir yetersizliği bulgularında zaman kaybetmeden bir doktora müracaat etmenin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Bunun sebebi ise demir beceriksizliğinin hayat niteliğini negatif etkilemesinin yanı sıra pek çok önemli hastalığın uyarıcı sinyali olması.
• Ciltte solukluk,
• Halsizlik, acele yorulma,
• Çarpıntı,
• Saç dökülmesi,
• Tırnaklarda basit kırılma,
• Gönülsüzlük,
• Konsantrasyon bozukluğu,
• Asaplılık hali,
• Uykuya meyil
Tedavi yarıda kesilmemeli
Tedavide, beceriksiz olan demir ilaçla ağızdan, bazı vaziyetlerde ise damardan yükleme yapılarak yardım ediliyor. Demir yetersizliği pek çok sebepten dolayı gelişmiş olabileceği için eş zamanlı olarak bu tabloya yol açan etmenin de tespit edilerek tedaviye başlanması büyük önem taşıyor.
Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner demir yetersizliği tedavinin vasati 3-6 ay sürdüğünü belirterek, “Kemik iliği beceriksiz kan ölçüsünü yerine koymak için evvel verilen demirin tümünü kullanıyor, hemoglobin seviyeyi basmakalıpa gelince bu sefer kullanmadığı demiri depolamaya başlıyor. Galibiyetli netice alınabilmesi için demir tedavinin yarıda kesilmemesi ise kilit rol üstleniyor” ihtarında bulunuyor.
Kırmızı et harcayın, çayı kısıtlayın!
Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner demir yetersizliğinde ilaç tedavinin yanı sıra demirden zengin beslenmenin de son derece önemli olduğunu belirterek şu tekliflerde bulunuyor:
– En zengin demir kaynağı olan kırmızı eti haftada en az 2 defa harcamaya itina gösterin.
– Ispanak, karalahana ile pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri; kırmızı mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagilleri sofranızda sıkça bulundurun.
– Ülkemizde demir beceriksizliğinin en önemli sebeplerinden biri, fazla çay harcamak. Çay içeriğindeki fitat maddesi sebebiyle demiri bağlayarak mide bağırsak kanalından bedene geçmesini önlüyor. Demir beceriksizliğine karşı çayı günde 2-3 bardakla sınırlamanız ve yemekten 1-1.5 saat sonra içmeniz çok önemli.