Sıhhatli Bir Hafıza İçin 6 İpucu

31.03.2019
118
Sıhhatli Bir Hafıza İçin 6 İpucu

İnsanlar genellikle beden sıhhatlerine odaklanırlar, peki ya akılları? Sıhhatli bir hafıza için de mücadele göstermelisiniz.

Sıhhatli bir hafıza için hoşça dinlenebilmeli ve sıhhatli bir duygusal yaşantıya sahip olmalısınız. Evet, bunların hepsi evvelden de dinlediğimiz şeyler.

Yaşlandıkça anımsama yetimiz makûslaşır. Fakat oyuncuların ve yazarların kariyerlerini nasıl bu kadar uzun soluklu devam ettirebildiklerini hiç merak etmediniz mi?

Bu işler iyi bir hafıza ve öğrenişsel yeti gerektirir. Aynı şey garsonluk ya da paklikçi gibi işler için de geçerlidir. Bunlar insanların uslarında aynı anda pek çok şeyi yakalamalarını gerektiren işlerden sadece bazılarıdır.

Bu da alışkanlıklarınızın belleğiniz üzerinde büyük bir tesiri olduğunu gösteriyor. Belleğimiz sadece genetik yapımızdan etkilenmez, bu surattan sıhhatli bir belleğe sahip olabilmek bizim elimizdedir.

Sıhhatli Bir Hafıza İçin Neler Yapmalısınız?

1. Sıhhatli Bir Hafıza İçin Her Gün Yeni Bir Şey Öğrenin

Cep telefonlarının buluşundan evvel, her birimizin ezberinde en az 10 telefon numarası vardı. Bugün, kendi numaramızı dahi çeper güç anımsıyoruz. Ama günün ortasında biri telefonunuzu çalarsa ne olacak? Böyle bir gidişatta kimi arayacağınızı öğreniyor musunuz?

Bazı telefon numaralarını ezberleyerek işe başlayabilirsiniz. Ama natürel boş süreniz varsa yeni bir dil ya da yeni bir yemek tasviri gibi değişik şeyler bilmeyi de sınayabilirsiniz. Rastgele bir mevzuda uzman olmak için bilgi birikimi gerekmektedir. Sadece alakanızı sürükleyen bir şey bulun ve deneyin.

2. Hoşça Dinlenin

İnsanlar her gün iyice dinlenmelerini gerektirecek pek çok iş yaparlar. Düzgün bir biçimde günlük yaşamlarına devam edebilmeleri için duru bir kafaya lüzum dinlerler. Beyin enerjiye lüzum dinler ve bu da demek oluyor ki enerjinizi harcadığınızda o enerjiyi yine elde faktörüz gerekiyor.

Her gece en az 8 saat yatmalı fakat aynı zamanda yapabildiğiniz zamanlarda 20 dakika kadar kestirmelisiniz. Performansınızdaki başkalaşımı ve kestirmeyi alışkanlık haline getirdikten sonra ne kadar dinlenmiş olacağınızı göreceksiniz.

Performansınızdaki çoğalışa ek olarak, değişik vazifeleri yerine getirirken ne kadar pozitif bir tavır sergilediğinizin de farkına varacaksınız. Bu, hafiflemenizi sağlar ve bundan dolayı yeni şeyleri ezberlemeniz ve anımsamanız da kolaylaşır.

3. Sıhhatli Bir Hafıza İyi Beslenmekle İlişkilidir

İyi beslenmek de yukarıyada bahsettiğimiz mevzu ile ilişkili. Günlük işlerinizi yerine getirmek için gereksiniminiz olan enerjiyi yediklerinizden ve içtiklerinizden alırsınız. Bu nedenden dolayı, sıhhatli bir beslenme kumpasına sahip olmak için yemek besininiz zamanları tasarılamanız gerekir.

Şayet zekasal kapasitenizi kuvvetlendirmek istiyorsanız, omega-3 gibi yağ asitlerini harcamayı artırmalısınız. Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı, kurutulmuş meyveler ve yemişler, somon, sardalye ve ton balığı yağ asitleri açısından zengin gıdalardır.

4. Dostlarınızla Buluşun

Sıhhatli bir hafıza için stresi eksiltmek de oldukça ehemmiyetli bir etkendir. Gevşemek ve kafanızı boşaltmak için sosyalleşmek en iyi usullerden biridir. Bu biçimde yalnız sezmezsiniz ve gerekliliklerinizle bağınızı koparıp azıcık rahatlarsınız.

Rahatlamış sezdiğinizde daha basit hatırlar ve yeni bilgileri daha basit anlarsınız. İnsanlar yalnız hissetiklerinde gardlarını aldıkları için zekânın bilmekten çok, tetikte olmaya odaklanır, bunu unutmayın.

5. Kitap Okuyun ve Televizyon İzleyin

Alakanızı sürükleyen, sizi heyecanlandıran ya da güzelinize giden bir şey yapmak da zekanızı şekillendirmenin iyi bir yoludur. Kurgusal mahsullerin pek çok avantajı vardır ve bu da onlardan biridir. Bir vaka örgüsü takip etmek usunuzda bir dizi bilgiyi yakalamayı basitleştiren bir eylemdir. Bu televizyon programları için de geçerlidir.

Taht Oyunları, Yüzüklerin Efendisi ya da Asırlık Yalnızlık gibi başlıkları düşünün. Vaka örgülerinde bombardıman halinde üzerinize yığılan pek çok bilgi olduğu için, bunları idrak edebilmek ismine beyninizi çalıştırmanız gerekir. Ayrıca bunlarla ilgilenmek neşe verici faaliyetlerdir.

6. Yaratıcı Faaliyetlerde Bulunun

Mevzu yaratıcılığa gelince genellikle yazmak ya da fotoğraf yapmak gibi şeyler düşünürsünüz. Fakat yemek yapmak, dans etmek, dikiş dikmek ve öteki başka faaliyetler de yaratıcılık gerektirir. Ehemmiyetli olan şey kendinizi tamamen bu işe adamanızdır, gerisiyle aklınız ilgilenecektir.

Bir şeye yatırım yapmak için öğrenilen olguları orijinal bir biçimde birleştirmeniz gerekir. Bu nedenden dolayı, ne kadar kültürlü biri halinden kazançsanız, yaratıcılık kapasiteniz o kadar artacaktır.

Dahası, bu hobiler yalnız başınıza süre geçirmenizi sağlar ve gerçekten kendinizi dinleyip içeride neler olup bittiğini kavramanız için size alan yaratır. Bu biçimde bir şeylerin sizi rahatsız edip etmediğini anlar ve bunu düzenler ya da en azından düzenlemeye çalışırsınız.

Bütün bunları iki sözcükte özetleyebiliriz: enerji ve bilme. Şayet yeni şeyler bilmeye ve zinde kalmaya çalışırsanız, zekanızı ve belleğinizi sıhhatli kılarsınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.