Panik hamle panik bozukluk nedir ve nasıl anlaşılır? İşte panik hücumun bulguları…

27.03.2019
63
Panik hamle panik bozukluk nedir ve nasıl anlaşılır? İşte panik hücumun bulguları…

Panik hamle panik bozukluk günümüzde sıkça dinlediğimiz bu hastalık bireyin hayat niteliğini oldukça düşüren psikolojik bir rahatsızlıktır. Panik hamle, genellikle beklenmedik bir biçimde başlayan ve tekrarlayıcı, insanı korkuya düşüren yoğun kasvet nöbetleridir. Fert, o anlarda “kalp krizi” geçirdiğini veyahut felç geçirmekte olduğunu varsayıp “vefat fobisi” veyahut delirip “çıldıracağı fobisi” yaşar. Panik hamle hastalığı bulunan fertte, hekimlerin yaptıkları analizlerde vücutsal bir hastalık tespit etilmemektedir. Peki panik hamle panik bozukluk nedeni nelerdir? Panik hamle olduğunuzu nasıl anlarsınız? Panik hücumun bulguları nelerdir? Panik hücumun rehabilitasyonu var mı? İşte tüm bu suallerin yanıtlarını ve panik bozukluk hakkında her şeyi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Abay anlattı…

Birden ve beklenmedik biçimde başlayan veyahut daha seyrek olarak kalabalık yerler gibi öğrenilen civarlarda agorafobik panik bozukluk ortaya çıkan ve giderek şiddetlenerek ferdi korkuya düşüren panik saldırılar, göğüs sızısı, çarpıntı, terleme ve soluk darlığı gibi bulgular suratından kalp krizi ile karıştırılabiliyor. Şahıslar kendilerine kötü bir şey olacak fobisiyle sağlık kurumu ve etrafında günlerini geçirebiliyor. Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Abay, panik bozukluk ve panik hamle hakkında bilgilendiriyor.

Panik hamle, genellikle beklenmedik bir biçimde başlayan ve tekrarlayıcı, insanı korkuya düşüren yoğun kasvet nöbetleridir. Panik hamle sırasında yaşanan nöbetler genelde 10-30 dakika arasında kendiliğinden geçebiliyor. Tek başına hamle panik hamle olarak değerlendirilirken yineleyen panik saldırılarla ve saldırılar arası yarıyıllarda tekerrür olacağı biçiminde temenni endişeleri ile giden tabloya panik bozukluk tanısı konmaktadır. Hastalıkta ilk bulgular aniden başlayan göğüs sızısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, soluk alamama, terleme, titreme, üşüme, bulantı veyahut karın sızısı, baş dönmesi, düşecek veyahut bayılacakmış gibi olma, anlaşma olarak sıralanmaktadır. Fert, o anlarda “kalp krizi” geçirdiğini veyahut felç geçirmekte olduğunu varsayıp “vefat fobisi” veyahut delirip “çıldıracağı fobisi” yaşamaktadır.

HASTALIK HASTASI OLMA EVRESİ

Bu düzeylerde ferde acil servislerde fiziksel hastalık bulunmadığından dolayı serinkanlılaştırıcı yapılıp, evine sevk edilmektedir. Bir zamanlığına gevşeyen birey, bir vakit sonra yeni bir hamle geçirmektedir. Her saldırıda sağlık kurumuna giden hasta, bir vakit sonra kalbinde veyahut beyninde negatif bir hastalık olduğuna inanmaktadır. Ancak fertte, hekimlerin yaptıkları analizlerde vücutsal bir hastalık tespit etilmemektedir.

KALP KRİZİ GEÇİRME FOBİSİ BAŞLIYOR

Saldırılar devam ettikçe fertler gergin, tedirgin ve kaygılı bir şekilde yeni bir hamle geçirmeyi beklemektedir. Bu hücumların çoğu zaman bilinmez zaman ve yerlerde gelmesi fobiyi artırmaktadır. Saldırılar sıklaştıkça, kalp krizi geçirip can verme, hakimiyetini kaybedip delirme fobileri pekişmektedir. Fertler daha sonrasında evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten veyahut hakimiyetini kaybederek delirip intihar etmekten şiddetle korkmakta ve bu düşüncelerden dolayı yoğun bir yeis duymaktadırlar.

SAĞLIK KURUMUNDA VEYAHUT BAHÇESİNDE GEÇEN GÜNLER

Şahıslar bir vakit sonra hücumlara neden olacağını düşündükleri besin ve meşrubatları harcamaz olurlar ve hücumlarını bastırmak için içki, madde veyahut ilaç kullanmaktadırlar. Hasta fertlerden kimileri etraflarına hasar vereceği fobisiyle kendilerini kısıtlama yoluna gitmektedirler. Bu şahıslar, gerektiğinde acil desteği ivedi almak için tam günlerini sağlık kurumunda veyahut bahçesinde geçirerek bu civarlarda kendilerini güvende hissetmektedirler.

EN AZ 4 BULGU VARSA PANİK HAMLE HASTASI OLABİLİRSİNİZ

  • Göğüs sızısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, kalbin güçlü veyahut süratli vurması,
  • Terleme, anlaşma veyahut karıncalanma,
  • Soluk darlığı veyahut boğulur gibi olma, soluğun kesilmesi,
  • Baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma,
  • Üşüme, ürperme veyahut ateş basması, delirme fobisi,
  • Bulantı, karın sızısı, titreme veyahut sarsılma, vefat fobisi
  • Kendini, etrafındakiler değişmiş, eksantrik ve değişik hissetme.

PANİK HÜCUMUN NEDENİ

Toplumda yüzde 3-4 oranında görülen panik bozukluk genellikle 20-35 yaş arasında başlamaktadır. Panik hücumların sık yaşanmasıyla oluşan panik bozukluk, beynimizdeki asap hücrelerinden salgılanan bazı kimyevilerin serotonin, noradrenalin gibi anormal çalışmasından oluşmaktadır. Hastalarda bir vakit sonra panik hücumun geleceğini sandıkları yerlere gidememe gibi meseleler başka bir deyişle agorafobi de oluşmaktadır.

PANİK BOZUKLUĞUN REHABİLİTASYONU

Panik bozuklukta iki cins rehabilitasyon ilaç rehabilitasyonu ve psikoterapi beraber uygulanmaktadır. Bu rehabilitasyonlardan ilaç rehabilitasyonu; şahısta beyin asap hücrelerindeki bozuk olan biyokimyasal etkinliği tertip eden ilaçlarla en az bir-iki sene sürdürülmektedir. Bunun yanında hastalara panik hamle bulgularından korkmamaları için düşünce farklılığına gitmelerinin öğrenişsel yine yapılandırma gibi sağlandığı ve soluk ve adale egzersizlerini de kapsayan öğrenişsel tavırcı psikoterapiler uygulanmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.