Şayet yediğiniz çikolatalarda bu kirler varsa…

10.03.2019
35
Şayet yediğiniz çikolatalarda bu kirler varsa…

Her gün bu çikolataları hoşlanarak harcıyoruz. Ama bazen gözümüzden kaçan şeyler de olabiliyor. Her gün yediğimiz bu çikolataların üzerinde şayet bu beyaz kirler varsa dikkat etmelisiniz.. Peki neden? İşte besinlerde dikkat faktörüz durumlar…

Tükettiğimiz ambalajlı yiyeceklerin üzerinde, son kullanma tarihleri yazıyor. O tarihe kadar o mahsulleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ama bazı ödün mahsuller var ki onları da tarihi geçse bile harcayabileceğiniz yarıyıllar var. İşte o mahsuller…

Kolili yiyeceklerin ambalajlarında yazan son kullanım tarihlerinin o gıdaların bozulduğu gün olduğunu düşünürüz. Ancak bazı gıdaları son kullanım tarihlerinden sonra da gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bazısı birkaç hafta, bazısı ise aylarca güvenle yenebilecek bazı besinleri sizin için derledik.

Kahvaltı gevreği

Kahvaltılık gevrekler kutuları açılmadığı takdirde, paketin üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay süresince tüketilebilir. Koliyi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay süresince taze kalır. Pişmiş yulaf lapası gibi kahvaltılıklar ise buzdolabında 4-5 gün sabredebilir.

Çiğ et ve tavuk

Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla direnemez. Ancak dondurduğunuz takdirde etlerinizi uzun bir zaman gizleyebilirsiniz. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, tam bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 sene direnir. Zira yiyecek zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler. Ancak uzun zaman dondurulmuş durumda bekleyen etin lezzetini kaybedeceği mevzusunda ihtarımızı da yapalım.

Yumurta

Yumurtaları kolileri üzerindeki tarihler ne olursa olsun, yumurtanızı satın aldıktan sonraki 3 ila 5 hafta içini harcayabilirsiniz. Haşlanmış yumurtalar da buzdolabında 1 hafta kadar sabredebilir.

Yeşillikler

Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıklanmış ve arınılmış halde alıyorsanız üstlerindeki tarihi çok geçmeden harcamanızı nasihat ederiz. Ancak şayet bunu yapamadıysanız ve yeşillikleriniz yumuşamaya başladıysa 5 ila 10 dakika buzlu suda bekletmek, sebzelerin yine canlanmasını sağlayacaktır.

Çiğ balık

Et ve tavuk gibi balık da dondurulduğunda 6 ila 9 ay gibi uzun bir zaman sabredebilir. Füme balıklar dondurucuda 3 ila 6 ay direnir. Dondurulmuş halde satın aldığınız balıklar ise buzu çözülmediği takdirde 10-12 ay sabredebilir. Konserve ton balığı ise kapağı açılmazsa son tüketim tarihinden sonraki 2 ila 5 sene sabredebilir.

Süt

Süt şişesinin üzerindeki tarihten sonraki 5-6 gün içinde tükenebilir. Ancak bu müddetin uzunluğu sütün içindeki yağ ölçüsüne bağlıdır. Yağsız sütler 7 ila 10 gün sabredebilir, yağlı sütlerde ise bu zaman 5 ila 7 gündür. Süt bozulduğunda topaklanır, ekşi ekşi kokar. Nebatsal kaynaklı sütler ise açılmadıkları takdirde son tüketim tarihinden sonra 1 ay kadar sabredebilirler.

Peynir

Özellikle sert peynirler son tüketim tarihlerinden sonra sabredebilirler. Peynirin bozulup bozulmadığını kavramak için ambalajı yerine görüntüsüne ve kokusuna bakmalısınız. Peynir küflendiyse dahi, küflü kısım kesilip atılarak tüketilebilir. Ancak küfün emin bir noktada kalmasına ağ gibi peynirin içine dağılmamış olmasına dikkat edin.

Konserve gıdalar

Bu gidişat tam konserve gıdalar için geçerli olmasa da, bir hayli konserve mahsul, son tüketim tarihinden sonra sabredebilir. Hatta 1983’te yayımlanan bir araştırmaya göre, 1930’lardan kalma bir darı ile 1860’tan kalma bir salata sosu, araştırmanın yapıldığı tarihte hali hazırda yenebilir gidişattaydı, üstelik gıda kıymetlerini de kaybetmemişti. Bu gidişatın en ehemmiyetli ayrıcalığı domates, ananas gibi asitli yiyeceklerdir.

Fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi kapağı açılmadığı takdirde ambalajın üzerindeki tarihten sonraki 1 sene içinde güvenle tüketilebilir. Natürel fıstık ezmesinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklandığı takdirde 3 ila 6 ay sabredebilir. Kakaolu fındık ezmeleri ise kapağı açılmamış dahi olsa 1-2 aydan fazla dayanmaz.

Ketçap ve hardal

Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra harcanmaları muhtemeldir. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 sene sabredebilir.

Dondurulmuş sebze ve meyveler

Dondurulmuş sebze ve meyveler, kutuları açılmadığı takdirde, ambalajlarında yazılı tarihten itibaren 8 ila 10 ay kadar daha tüketilebilir.

Yoğurt

Yoğurt kapağı açılmadığı ve buzdolabında saklandığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 1-2 hafta süresince tüketilebilir. Yoğurtlu dondurmalar ise 2 aya kadar taze kalır.

Bal

Hiç bozulmayan besin diye öğrenilen bal bu özelliğini yapısında neredeyse hiç nem olmamasına borçludur. Ancak bal nemle temas ettiği takdirde bozulabilir. Balın şekerlenmesi de bozulduğu anlamına gelmez. Şekerlenen balı sıcak suda eritip güvenle tüketebilirsiniz.

Çikolata

Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir mahzur yoktur. Yıpranan çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir katman oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size hasar verecek bir şey değildir. Akide şekeri gibi şekerler, jöle kıvamlı yumuşak şekerler ve karamel de bir sene süresince sabredebilir.

Ekmek

Bayatlamış ekmek şayet üzerinde küf yoksa gönül rahatlığını harcanabilir. Kolili ekmekler oda sıcaklığında 5 ila 7 gün sabredebilir. Bu ekmekleri buzdolabında da 3-4 gün taze kalacak biçimde gizleyebilirsiniz. Ancak ekmeğin üzerinde küçük bir küf görseniz dahi o ekmeği yememelisiniz. Zira ekmeğin içinde görünmeyen küf ağları bulunacaktır.

Kuru makarna

Uzmanlar, koliyi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 sene içinde güvenle yenebileceğini belirtiyor. Ancak taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde harcamaya çalışın. Hemen yemeyecekseniz taze makarnayı dondurucuya kaldırın. Bu vaziyette 6 ila 8 ay güvenle tüketebilirsiniz. Pişmiş makarna ise buzdolabında 7 gün, dondurucuda ise 6 ila 8 ay sabredebilir.

Turşu

Turşularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta 2 sene kadar gizleyebilirsiniz. Ancak bu zaman içinde yumuşamaya başlayacakları usunuzun bir köşesinde olsun.

Bisküvi

Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliğini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış kutuları da hava almayan kaplarda gizlerseniz, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın.

Vanilya özütü

Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan gıdalardandır. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha dahi güçlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa dahi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kahve

Süratli kahve kutuları serin ve kuru bir yerde saklandığı takdirde 2 ila 20 sene sabredebilir. Hatta buzlukta saklanan süratli kahve ebedîye kadar bozulmadan kalır. Ancak Türk kahvesini buzdolabında gizlemeyin. Buzdolabının nemi kahvenizin lezzetini bozacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.