Dizleriniz ağrıyorsa dikkat!
Dizlerimiz yaşamımız süresince tüm bedenimizi taşıyan bir kural vazifeyi görüyor ancak diz sıhhatine dikkat etmeyen pek çok insan kesinlikle sızı problemi yaşıyor. Bağ yaralanmaları, menisküs ve kireçlenme başka bir deyişle osteoartrit en sık görülen diz problemleri arasında yer alıyor. Yaşam niteliğini oldukça düşüren diz sızılarına neden olan etmenlerin başında ise fazla kilolar geliyor. Diz sızıları manuel terapi usulüyle rehabilitasyon edilebiliyor. Tıp Kısmı’nden Dr. Metin Mutlu, diz sızılarının sebepleri ve manuel terapi ile rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.
FAZLA KİLO VE HAREKETSİZLİK DİZ SIZISI SEBEBİ
Diz eklemi yaşam süresince en çok kullanılan eklemlerden biridir.35- 45 yaş arası diz sızılarının sık görüldüğü zamanlardır. Diz sızıları genellikle;
- Sihrime çağındaki çocuklarda,
- Fazla kilosu olanlarda,
- Profesyonel spor yapanlarda,
- Devamlı oturarak çalışanlarda,
- Yanlış pabuç tercihlerinde,
- Kireçlenmeye bağlı eklem zararlarında,
- Adale ve iskelet yapısı cılız, postürü bozuk ve bel düzleşmesi olanlarda sık görülmektedir.
- Sihrime çağındaki çocuklarda diz sızıları görülmektedir.
11- 12 yaşında dizleri ağrıyan bir çocuğa ilk evvel ne kadar anne sütü aldığı denetlenmelidir. Beslenme noksanlığından kaynaklanan vaziyetler varsa bir pediatri uzmanıyla görüşülüp lüzumlu yiyecek takviyeleri verilerek çocuğun sızıları geçirilebilir. Kireçlenme, yaşla beraber görülme sıklığı çoğalan, eklem kıkırdağıyla beraber eklem kenarlarında alana gelen farklılıklarıdır. Kireçlenmede çok ciddi eklem hareket kısıtlılığı yaşanmaktadır. Hasta dizini bükemez bükünce de açmakta çok zorlanır.
BACAK VE SIRT KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN
Egzersiz ve spor yapma alışkanlığının olmaması Türk insanın adale yapılarının cılız olmasına neden olmaktadır. En cılız adale grupları üst ve alt ekstremite adale gruplarıdır. Üst ekstremite adale grupları baş-boyun, gövdede yer alan tam adale gruplarını içermektedir. Alt ekstremite adaleleri, bulundukları bölgeye göre; kalça adaleleri, uyluk adaleleri, bacak adaleleri ve ayak adaleleri olmak üzere 4 gruba parçalar. Bacak adaleleri cılız olan bir insan muhakkak bir yaşı aştığında bel, diz, sırt ve boyun sızılarını kesinlikle yaşamaktadır. Bu nedenle şayet egzersiz yapılmak isteniyorsa evvel alt adale gruplarının kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Eforlu bacak ve sırt adalelerine sahip olan bir insan bel, boyun ve diz sızılarını daha az yaşamaktadır.
ALINAN HER KİLO DİZLERE DAHA FAZLA YÜK OLUYOR
Tedavilerde diz sızısına neden olan sualin derecesi ehemmiyetlidir. Kilo da bu rehabilitasyonların kalıcılığında tanımlayıcı etmenlerden biridir. Çok kilolu bir hasta kilo vermedikçe rehabilitasyonlar neticesiz kalacaktır. Alınan her kilo dizlere daha fazla yük olmaktadır. Bacak adalelerinin de eforlu olmaması bağ dokularına binen baskıyı artıracağı için dizlerde eğrilmeler oluşabilmektedir. Bir Hayli insanda emin bir yaştan sonra parantez bacak biçimi oluşmaktadır. Bu gidişata gelmiş bir diz daha önceki haline dönemez. Bu şahsa postür incelemeyi ve denge testleri yapılarak bu vaziyet kalçadan mı yoksa dizden mi kaynaklanıyor tanımlanmaktadır. Daha sonra dizin MR ya da röntgen neticesine bakılarak tanımlanan rehabilitasyon uygulanmaktadır. Diz filmlerini ayakta sürükletmekte ehemmiyetlidir. Diz en çok ayakta dururken ağrımaktadır.
SERT TABANDA YANLIŞ KUNDURAYLA YAPILAN SPOR DİZ KIKIRDAĞINI TEZ YIPRATIYOR
Düzenli egzersiz yapan ve ya profesyonel spor yapan insanlarda da diz sızısı çok görülmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri sert tabanlarda yapılan idman ya da egzersizler veya yanlış pabuç tercihleridir. Sert tabanda yanlış kundurayla yapılan sporlarda ilk zarar gören uzuvlar dizlerdir. Diz kıkırdağının eskimesini süratlendirmekte ve dizin stabilitesi bozulmaktadır. Dizin vazifeyi bacağı bükmek ve açmaktır. Kıkırdakta oluşan bu zararlar neticeyi diz dışa doğru kaymaya başlar ve iç bağlarda da mesele yaratmaya başlar. Eklem hareket bozuklukları manuel terapi ile açılabilmektedir.
MANUEL TERAPİ VE KOMBİNE REHABİLİTASYONLAR DİZ SIZILARINI GEÇİRİYOR
Diz sızısının hangi nedenden kaynaklandığı tespit edildikten sonra uygun manuel terapi rehabilitasyonlarına başlanmaktadır. Manuel terapiyle diz kıkırdağına hiç değmeden dışardan iç bağlar kuvvetlendirilerek dizin sızıları geçirilebilmektedir. Diz manipülasyonu ve mobilizasyonu yanında manyetik alan rehabilitasyonları, PRP ve kök hücre rehabilitasyonları, diz sızıları için kullanılan rehabilitasyon usulleri arasında yer almaktadır. Manuel terapi ile kombine edilen eklem içi enjeksiyon uygulamalarıyla diz sızıları galibiyetle rehabilitasyon edilmektedir. Enjeksiyon uygulamaları ise rehabilitasyonun kalıcılığında ehemmiyetli rol oynamaktadır. Kireçlenme rehabilitasyonunda da eklem içi enjeksiyonlar ve eklem stabilizasyonunu geliştiren proloterapi, manuel terapi ile beraber uygulanmaktadır. Diz sızılarının manuel terapi ile rehabilitasyonu vasati 6 hafta süresince her hafta 2 seans toplam 12 seans devam ettir.