Akdeniz mutfağı sütun kanserini önlüyor

28.02.2019
76
Akdeniz mutfağı sütun kanserini önlüyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, kırmızı etin çok fazla tüketiminin kabızlık şikayetini çoğaldığına dikkat sürükleyerek, “Lifli perhizler ve Akdeniz mutfağını unutmamız gerekli. Zeytinyağı ve balık tüketimini artırmalıyız” dedi.

Teknolojinin büyümesiyle beraber sütun kanserinin teşhisinin basitleştiğini belirten Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Çağdaş teknolojiyle beraber kanser tespiti süratlendi” dedi.

Sütun kanserlerini ikiye ayırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Kalın bağırsak kanserleri ve kalın bağırsak çıkışında makata yakın bölgede oluşan kanserler olarak ikiye ayırmak gerekiyor.

Teknik olarak bu iki kanser cinsi birbirinden değişiklik gösteriyor. Bunların tespitinde kolonoskopi ehemmiyetli bir metot. Ancak hastanın bilinçlendirilmesi de ehemmiyet taşıyor. Zira, bu tip hastalarda karın sızısı oluyor. Sağ ve sol sütun kanserleri birbirlerinden değişiklikler gösteriyor.

Gizli kan ve kabızlığa dikkat

Sağ taraf kanserleri daha çok anemiyle ortaya çıkıyor. Sol kalın bağırsak sağdan daha dar ve daha tez tıkanıyor. O sebeple bu kanserlerde bize kabızlık şikayetiyle geliyor. Kabızlıkla beraber ishal de olabiliyor” diye konuştu.

40 yaş sonrası kesinlikle test yaptırın

Gaitada görülen her kanamanın kanser olmayacağı ihtarında bulunan Prof. Dr. Ediz Altınlı, hemoroid hastalığında, kanama görülebileceğine dikkat çekti. Özellikle birinci dereceden akrabalarında sütun ya da renktum uru olan bireyler tehlikeyi öteki şahıslara oranla 6-8 kat daha fazla. O sebeple en azından 40 yaşından sonra bu kitlenin bir kere kolonoskopi ile hakimiyet edilmesi gerekiyor.

Akdeniz mutfağına ehemmiyet verin

Akdeniz mutfağının ehemmiyetine dikkat sürükleyen Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Kiloluluk hastalığın çoğalmasındaki ana faktörlerden bir tanesi. Bazı katı yiyecekler buna neden olabiliyor. Biz Akdeniz ülkesiyiz, o sebeple lifli perhizleri, zeytinyağını ve Akdeniz mutfağını unutmamız gerekli.

Kırmızı ete dikkat

Kırmızı et ise kabızlık şikayeti yapıyor. Bedende biriken büyük abdestin oluşturduğu mikroplar hasarlı mikroplara dönüşüyor. Bunların ürettiği yan maddeler kansere neden olabiliyor. Onun için dolaysız bir tesiri olabilir. O sebeple Akdeniz mutfağına yönelelim. 3 tarafımız denizlerle çevrili balığı daha çok harcayalım” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.