Kulağınız çınlıyorsa dikkat!

21.02.2019
61
Kulağınız çınlıyorsa dikkat!

Kulak çınlamasının pek çok nedeni olabilir. Bunlardan biri de uykusuzluktur. Kafeinden sakınarak kumpaslı bir uyku alışkanlığı edinebilir ve kulak çınlamasını azaltabilirsiniz.İşte Halit Yerebakan’ın kulak çınlası ile alakalı yazısı…

Bulunduğunuz etrafta ses olmadığı halde varmış gibi sezmenize neden olan kulak çınlamasının bir hayli değişik sebebi olabilir. Sesi idrak eden iç kulakta bulunan hücrelerin zarar görmesi neticeyi iç kulak ses üretir ve kulak çınlaması da bu biçimde ortaya çıkar.

Uzmanlara göre, erişkinlerdeki duyma kaybının bir numaralı sebebi hengameye maruz kalmadır. Peki kulak çınlamasının sebepleri neler?

YÜKSEK SES

Bir konser sonrası kulaklarınızın saatlerce çınladığını duyabilirsiniz.
Uzun vakit yüksek sese maruz kalmak, iç kulaklarınızdaki hücrelerde kalıcı zarar alana getirebilir. Elbette duymanız birkaç gün sonra sıradana dönecektir.

DİŞ SAĞLIĞI

Araştırmalara göre, çınlama bozukluğu, çene sızısının şiddetiyle ilişkilendirmiştir. Öbür araştırmalar, çene meseleleri olan şahısların kulak çınlamasına daha yatkın olduklarını ve bazen de çenelerini hareket ettirerek başlarındaki sesi hakimiyet edebildiklerini göstermektedir

UYKU DÜZENİ

Uyku alışkanlığınızı iyileştirmek, kulak çınlamalarınızı eksiltmeye dayanakçı olabilir. Öğleden sonra kafein kullanmaktan sakınarak kumpaslı bir uyku alışkanlığı sağlayabilirsiniz. Ayrıca yatmadan evvel sizi rahatsız edebilecek tüm etmenlerden sakınmaya çalışın.

İLAÇ KULLANIMI

Bazı bunalım ve antidepresan ilaçları, kulak çınlamasını artırabilmekte ve ciddi ebatlara getirebilmektedir. Kanser ilaçları, antibiyotikler ve hatta bazen sızı kesiciler kulak çınlamasını negatif etkileyebilir. Şayet çınlamanın kullandığınız ilaçla çoğaldığını düşünüyorsanız kesinlikle hekiminize görünün.

KULAK TEMIZLİĞİ

Kulak kepçenizi narin hareketlerle arınabilirsiniz ancak kulak içi pakliğinin mahzurlu bir tavır olduğunu unutmayın. Bazı insanlarda yoğun balmum birikimi oluşturabilir ve bu birikim kulak çeperini tahriş edebilir. Kulağınızı, kulak çöpü gibi cisimlerle arınmamalısınız. Bu tavır, duyma kaybıyla sonuçlanabilir.

UR

Sık görülmese de, kulağı beyne veya iç kulağa bağlayan urların duyma kaybıyla alakalı olduğu söylenebilir. Başka Bir Deyişle duyma kaybı olan şahıslarda ur görülebilmektedir. Hem duyma kaybı, hem baş dönmesi ur habercisi olabilir. Bu cins semptomlarda ayrıntılı tetkik için hekime görünmek gerekir.

ZİHİN YÖNETİMİ

KAYGI, bunalım, ruh halinde aralıksız değişkenlik; kulak çınlamalarına neden olabilmektedir. Şayet kulak çınlaması ruh sıhhatini tehdit edici biçimde kendini sezdiriyorsa; beyin, kulak çınlamasına daha fazla dikkat ediyor. Bu vaziyet de olumsuz düşünceleri ve negatif ruh hallerini ortaya çıkarıyor.

TAZYİK

Özellıkle uçak seyahatlerinde, uçağın yükselmesi ve alçalması vaziyetinde sezilen tazyik tamamen olağandır. şişmiş bir boğaz veya kulak, orta kulaklarınızı boğazınıza bağlayan östaki tüpünüzü kapatabilir ve kulak çeperinin etrafınızdaki tazyikin dengelenmesini önleyebilir. yutkunma, esneme, sakız çiğneme gibi hareketlerle tazyikin dengelenmesine dayanakçı olabilirsiniz.

ENFEKSİYON

Kulak enfeksiyonları; sızı, şişme ve acı hissine neden olabilir. özellikle çocuklar için, kulak enfeksiyonları kalıcı olarak duyma duyularına hasar verebilir.

DURUŞ

Yatarak bilgisayarda bir şeyler izlemek ya da mobil makinelere bakmak için çok fazla müddet geçiren insanlarda kulak çınlaması olabilir. düz oturmak daha bereketlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.