Bu eşyalar sizi zehirliyor ama onları muhtemelen her gün kullanıyorsunuz

15.02.2019
83
Bu eşyalar sizi zehirliyor ama onları muhtemelen her gün kullanıyorsunuz

Bir Haylimiz sıhhatli bir hayat stiline sahip olduğumuza inanmak isterken, konut eşyalarında kaç tane toksik kimyevinin gizlendiğini öğrenmiyor. Uzmanlar sıhhatimize hasarlı, kansere neden olabilecek konut mahsulleri hakkında bilgi verdi.

PARFÜMLER

Yapılan bir araştırmaya göre parfümlerin bir haylisinde toksik kimyeviler bulunuyor. İçinde benzaldehid, kafur, etil asetat, benzil asetat, asiton ve metilen klorid gibi maddeler bulunan parfümlerden uzak durmak gerekiyor. Bu maddeler solunduğunda baş dönmesi, mide bulantısı yapıyor, boğazı, gözleri ve akciğerleri tahriş ediyor, hatta böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

PAKLİK MAHSULLERİ

Merdiven altında üretilen ucuz deterjanlar başta olmak üzere tıbbi testlerden geçmemiz paklik mahsulleri zehir saçabiliyor. Misalin suda çözünürlüğü düşük olduğu için kullanılan Ftalat isimli aynı zamanda kanserojen.

ODA SPREYLERİ

Yapılan bir araştırmaya göre oda spreyler fazla kullanıldığında veya havalandırılmamış mekanlarda bunaldığında, yüksek ölçüde toksik madde oluşturuluyor. Etilen bazlı zehirli kimyevileri, misalin glikol eterlerini ve paradiklorobenzen maddesini kapsayan oda spreylerinden uzak durmak gerekiyor. Her halükarda oda spreyleri iyi havalanan civarlarda kullanılmalı.

PLASTİK ŞİŞELER

Plastik şişelerin etrafa hasarı on senelerdir öğreniliyor. Doğrudan bedenimize verdikleri hasarsa pek tartışılmıyor. Oysa plastik şişeler meşrubatlarımıza zehirli kimyeviler sızdırabiliyor. En riskli maddelerden BPA artık şişelerin çoğunda kullanılmıyor ama öteki hasarlı kimyeviler hala şişemizde…

PLASTİK KAPLAR

Ftalat başta olmak üzere hasarlı kimyeviler var. Ftalat plastiğin elastikliğini artırmaya yarıyor ama aynı zamanda insanların beden gelişimini etkiliyor, faize ve asap sistemine hasar verebiliyor. Plastik zamanla ufaladığından Ftalat yiyeceklere bulaşabiliyor. Deva, sırça kaplar.

DEODORANTLAR

Deodorantlarda ter önleyici olarak en çok kullanılan maddelerden biri alüminyum. Son senelerde bu metalin meme kanserine neden olabileceği istikametinde kuşkular doğdu. Henüz netleşen bir bilimsel netice olmasa da, Amerika Birleşik Devletlerinde artık tüm üreticileri deodorantlara ihtar yazısı koymak zorunda.

KOZMETİK

İnsanlar günde vasati 6-12 adet kozmetik mahsul kullanıyor. Bu kadar çok kullandığımız, üstelik devamlı cildimizle temas eden mahsullerin sıhhatimize hiç hasar vermemesi gerekiyor ama vaziyet öyle değil. Peki ne yapmalı? Öncelikle sentetik kokulu mahsullerden uzak durmalı. Mineral bazlı veya natürel yağlardan yapılan mahsuller seçim edilmeli. Organik kozmetiğe yönelmeli.

HAŞERE İLAÇLARI

Bilim adamları, haşere ilaçlarının çocuklarda asap zararına yol açtığını keşfetti. Haşeratı uzak yakalamak için konutun içinde ilaç kullanmak yerine her yeri pak yakalamayı ve besinleri kapalı kaplarda gizlemeyi unutmayın.

TEFLON TAVALAR

Teflon tavalar yaşamı basitleştiriyor ancak yapışmaz olmalarını sağlayan politetrafloroetilen maddesi yüksek ısılarda zehirli bir gaz yayıyor. Bu madde faize başta olmak üzere muhtelif meselelere neden olabiliyor. Paslanmaz çelik daha sıhhatli bir seçenek olabilir.

STRAFOR KADEH/TABAK

Plastik her zaman hasarlı bir madde olarak öğrenilir. Straforun fotoğrafı ismi Genişletilmiş Polistirendir. Başka bir plastiktir ancak ananesel plastikten değişik olarak gıdalarınıza girebileceği ve özellikle ısıtıldığında çok daha basit bir biçimde içebileceği için farklıdır.

YUMUŞATICILAR

Çamaşır cihazlarındaki giyecekler, bir amonyum tuzu tabakasıyla kaplanarak yumuşatılıyor. Yumuşatıcıların içindeki bu maddenin ciltte tahrişin yanı gizeme baş sızısı ve solunum meselelerine de yol açabileceği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.