Her gün harcıyoruz ama…

15.02.2019
42
Her gün harcıyoruz ama…

Her gün 8 kadeh su içmeniz gerekiyor. Bazı hekimler yaşam stilinize, beden büyüklüğünüze ve genel sıhhat gidişatınıza göre daha aşırısını dahi önermektedir. Tıp Enstitüsü The Institute of Medicine bayanların günlük 9 kadeh başka bir deyişle 2,2 litre su içmesini önermektedir. Erkekler içinse bir günde 13 kadeh başka bir deyişle 3 litre su içilmesini öneriyorlar.

Bedenin yeterli ölçüde suya sahip kalması görüldüğü kadar güç de değildir. Tıp Enstitüsü’ne göre, harcadığınız suyun takribî yüzde 80’i meşrubatlardan, kalan yüzde 20’si ise gıdalardan gelmektedir. Başka Bir Deyişle H2O tüketiminizi meşrubatların yanında gıdalarla da bir oranda sağlanabilmektedir. Pek çok taze sebze ve meyve yüksek oranlarda su kapsar. Bunun yanında, bu stil besinlerde bol ölçüde anti-oksidan, vitamin, elektrolit ve lifler de olduğu için bedenin su lüzumunu karşılamasının yanında sıhhate olan başka bereketlerinden de yararlanılmış olur.

SALATALIK

Su oranı: 96%

Salatalık katı yiyecekler içinde azami sulu gıdalar oranına sahip olanıdır. Güçlü bir güneş ışığı altında çalışırken dahi bedeninizin dehidre olmasını başka bir deyişle susuz kalmasını yasaklamaya takviyeci olur. Besin bedelini de göz önünde bulundurduğumuzda, salatalığı kesinlikle sene süresince perhizinize ilave etmek isteyeceksiniz. Salatalıkta bol ölçüde C, K, ve B vitaminleri, bakır, potasyum ve manganez gibi mineraller vardır. Bu sayede, beslenme beceriksizliklerini önlemek için de birebirdir.

KABAK DOLMALIK

Su oranı: 95%

Kabak salatalığa çok benzese de ondan değişik bir sebzedir.. Tek ortak istikametleri yüksek su içerikleri ve yiyecek bedelleridir. C, B ve A vitaminleri mevzusunda zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller kapsar. Yüzde 95 su oranı vardır ve beden için şahane bir su kaynağıdır. Ama pişirildiğinde su içeriğinin bir kısmını kaybeder.

DOMATES

Su oranı: 94%

Domates ülke genelinde en çok harcanan sebzelerden biri ve zengin bir likopen, beta karoten, folik asit, potasyum, C ve E Vitaminleri ve flavanoid kaynağıdır. Kalp hastalığına ve kansere iyi gelmesinin ve genel sıhhatimize yararlı olmasının yanında, yüzde 94 oranında da su kapsamaktadır. Başka Bir Deyişle dehidrasyon yaşamamızı susuz kalma yasaklayan yiyeceklerin başlarında gelmektedir.

ANANAS

Su oranı: 87%

Ananas için tabiat ananın şekeri diyebiliriz. Bedeni hidre etmesinin yanında yiyecek kıymeti de yüksektir. Antioksidanlar, vitaminler ve minerallerin yanında, ananas bromelain enzimi bakımından da zengindir. Bromelain kanser hücreleri ile savaştığı ve yeni kanser hücrelerinin yaradılışını yasakladığı bilinmektedir.

KARPUZ

Su oranı: 92%

Karpuz da yazın gözde besinlerinden. Yaşamımıza tat katmasının yanında yüzde 92 su oranıyla bedenimizin yaz sıcağında su kaybı yaşamasını da maniler. 2009 tarihli bir araştırma gösteriyor ki bazı meyve ve sebzelerdeki tuz, mineral ve natürel şekerler insanların su lüzumunu su ve sporcu meşrubatlarına göre daha tesirli bir biçimde giderebiliyor. Bu araştırmada, karpuzun bu mevzuda en iyi neticeyi de çıkmıştır

KEREVİZ

Su oranı: 95%

Daha evvel internette popüler bazı yazılarda kerevizin ‘eksi kalori’ bir gıda olduğunu dinlemiş olabilirsiniz. Bu doğru olmasa da sap başına 6 kaloridir, su içeriği mevzusunda dinledikleriniz doğrudur. Bu yüksek su içeriğinden dolayı başağrısı için natürel bir derman olarak öğrenilir. Baş sızılarının genellikle dehidrasyon başka bir deyişle susuz kalma neticeyi olduğunu öğreniyor muydunuz? Kereviz suyu içerek, baş sızısından süratli biçimde kurtulmanız muhtemel. Kerevizin bereketleri su içeriği ile de bitmiyor. A, C, K ve folik asit bakımından da zengindir.

ÇİLEK

Su Oranı: 92%

Çilek de antioksidanlar, vitaminler ve mineraller mevzusunda zengindir. Bu yiyecek öğeleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı mukavemet sağlar. Bedene su dayanağı yapma mevzusunda da çilek en iyi gıdalardandır. Sulu kırmızı çilekte takribî yüzde 92 oranında su vardır. Frambuaz, böğürtlen ve yabanmersininde bu oran yüzde seksenlerdedir.

GÖBEK SALATA

Su Oranı: 96%

Göbek salata seneler boyu diyetisyenler tarafından besleyici kıymeti mevzusunda makûs ün edinmiştir. Çoğu diyetisyen ıspanak, lahana ya da marul gibi daha koyu yeşil olan varyasyonlarını önermiştir. Daha koyu yeşil olanlarda daha yüksek ölçülerde lif, ana mineraller ve vitaminler vardır. Ama su mevzusunda göbek salata daha öndedir. Arttan marul çeşitleri gelir.

ISPANAK

Su oranı: 92%

Ispanak gibi daha koyu yeşil yapraklı sebzeleri de göbek salatayla harmanlayıp perhizinize daha fazla tat ve besleyici öğe katabilirsiniz. Ispanak yiyecek öğeleri mevzusunda oldukça zengindir. Biraz ıspanakla dahi günlük A Vitamini gereksiniminizin yarısından çoğunu almış olursunuz. Bunun yanında, ıspanacak C Vitamini ve hatta protein bakımından da zengin bir sebzedir.

LAHANA

Su oranı: 92-93%

İster yeşil ister kırmızı lahana seçim edin, yeşil lahana azıcık daha önde olsa da her ikisi de yüksek oranda su kapsar. Yeşil lahanada oran yüzde 93 iken, kırmızı lahanada su oranı yüzde 92’dir. Ayrıca lahana, C,K,B Vitaminleri, folik asit, manganez, magnezyum, fosfor, potasyum, demir, kalsiyum bakımından da oldukça zengindir.

KAVUN

Su Oranı: 90%

Bir porsiyon kavun hem bedeninizin kaybettiği suyu geri kazanmasına hem de bağışıklık sisteminize yararlı olur. Kavunda yüzde 90 su olduğundan, özellikle de sıcak yaz aylarında sizi kendinize getirir. Ayrıca bir porsiyon kavun bir gün için gereken A ve C vitaminlerini size sunar.

TURP

Su Oranı: 95%

Turp, alışveriş yaparken çoğu bireyin görmezden geldiği bir sebzedir. Siz de turp yemeyen biriyseniz, ona bir şans tanımalısınız. Turpun baharatlı-tatlı bir tadı vardır ve mucizevi derecede sıhhatlidir. Yüzde 95 su kapsamasının yanında, kansere karşı koyan anti-oksidanlar bakımından da zengindir.

ŞEFTALİ

Su Oranı: 88%

İyi bir şeftali yerken suyunun kolunuza damladığını görürsünüz. Turptan daha sulu olmasını bekleseniz de su oranı yüzde 88’dir. Ama bu oranda bedeninize H2O katkısı yapma açısından az değildir.

KAYISI

Su Oranı: 86%

Kayısı ve şeftalinin suya gereksinim dinlediğimiz yaz aylarında taze taze bulunuyor olması kaderimizedir. Kayısının fazla sıcağa ve nakliyeye dayanıklılığı düşük olsa da yazın erken çıkar ve bol bol bulunur. Bedenimize su katkısının yanında, anti-oksidan ve beta-karoten bakımından zengindir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.