Bu bilgiler yaşam kurtarır! Antibiyotik alırken soğan harcarsanız…

14.02.2019
247
Bu bilgiler yaşam kurtarır! Antibiyotik alırken soğan harcarsanız…

Antibiyotik kullanımı sırasında beslenmenin ehemmiyetine dikkat sürükleyen uzmanlar, antibiyotiklerin bağırsaklardaki bakteri balansında başkalaşıma yol açabileceğinin altını çiziyor. İşte antibiyotik kullanırken nasıl beslenilmesi gerektiğine dair ehemmiyetli bilgiler…

Antibiyotik kullanımının bağırsaklarda yaşayan bereketli bakterilerin rakamının eksilmesine, bereketli ve hasarlı bakteriler arasındaki balansın değişmesine yol açabileceğinin altını çizen uzmanlar bu noktada doğru beslenmenin son derece ehemmiyetli olduğunu hatırlatıyor.

Antibiyotiklerin her cins soğuk algınlığı gidişatında doktora danışılmadan kullanılmasının sıkça yapılan yanılgılardan biri olduğunu anımsatan uzmanlar afaki antibiyotik kullanımının sıhhati negatif etkileyebileceğine ve antibiyotik mukavemetine yol açabileceğinin de altını çiziyor. Uzmanlar, bu sebeple antibiyotiklerin kesinlikle doktor hakimiyetinde kullanılması gerektiğini belirtiyor.

İşte Antibiyotik kullanırken beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalara ait ehemmiyetli bilgiler…

Herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu önlemek için kullanılan antibiyotikler, bağırsaklarda yaşayan değişik bakterilerin de sağ kalımlarını etkileyebiliyor. Antibiyotik kullanımı böyle bir vaziyet neden olduğunda genellikle mide bulantısı, ishal, iştah kaybı gibi gastrointestinal bulgular ortaya çıkabiliyor. Antibiyotik kullanırken yan tesirlerin eksiltilmesi ve antibiyotik rehabilitasyonu sonrası bağırsaklardaki bakteri balansının geri kazanılması son derece ehemmiyetli.

Antibiyotik kullanımı sırasında yeterli ve balanslı beslenmenin yan tesirleri önlemeye ve iyileşme sürecinin süratlenmesine dayanakçı olabileceğinin altı çiziliyor. Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonraki yarıyılda özellikle probiyotik ve prebiyotikler, K vitamini, posa ve liften zengin gıdalar büyük ehemmiyet taşıyor.

PROBİYOTİK ZENGİNİ GIDALAR

Antibiyotik kullanımının bir neticeyi olarak bağırsaklardaki bereketli bakterilerinin rakamı eksildiği için hasarlı organizmalar muhtelif meselelere yol açabiliyor. Bu sebeple antibiyotik kullanımı mevzubahisi olduğunda, probiyotik yiyeceklerin de harcanması öneriliyor.

Probiyotik bakterilerden laktik asit bakterilerini kapsayan yoğurt, peynir, kefir, tarhana ve turşu gibi fermente yiyecek tüketimi, antibiyotik kullanımı sonrası değişen bakteri balansının yine kazanılması ve yan tesirlerin eksiltilmesinde tesirli olabiliyor.

Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotiklerin gıdayıdır ve hazmedilmeyen yiyecek bileşenleridir. Dolayısıyla bağırsaklarda canlı bakterilerin sıhhat tesirlerinden yararlanabilmek için beslenmede prebiyotik yiyecek kaynaklarına da yer verilmesi gerekiyor.

Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik gıdalar, probiyotik yiyeceklerle beraber harcandığında antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki balansı geri kazanmaya dayanakçı olabiliyor.

K vitamini: Bazı bağırsak bakterileri bedende kanın pıhtılaşmasında vazife alan K vitaminini üretir. Antibiyotik kullanımı bağırsaktaki bakteri balansını bozduğu için uzun süreli antibiyotik kullanımlarında K vitamini beceriksizliği de görülebiliyor. Antibiyotik kullanımında ve sonraki yarıyılda iyi bir K vitamini kaynağı olan koyu yeşil yapraklı sebzelerden zengin gıdalar harcanması verimli oluyor.

Posa/Lif: Posadan zengin gıdalar antibiyotiklerin bedende kullanımını etkileyebiliyor. Yiyecek öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan hemen sonra meyve ve sebzeler gibi posa içeriği yüksek gıdaların seçim edilmemesi öneriliyor. Ancak antibiyotik rehabilitasyonu bitirdikten sonra, posa ve liften zengin beslenmek bereketli bakterileri geri kazanmaya ve sindirim sistemini desteklemeye dayanakçı oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.