Sigara içenlere öyle bir bereketi var ki…
Uzman Diyetisyen Şebnem Aldatalı Yıldırım, A vitamini kaynağı olan havucun 1 porsiyonun günlük A vitamini gereksiniminin yüzde 210’unu karşıladığını söyledi. Havucun verimlerini anlatan Uzman Diyetisyen Yıldırım, “Yapılan çalışmalar havucun akciğer, meme, prostat ve sütun kanseri tehlikesini eksilttiğini göstermektedir” söylemesinde bulundu.
MUHTEŞEM BİR A VİTAMİNİ KAYNAĞI
Uzman Diyetisyen Şebnem Aldatalı Yıldırım, göz sıhhati için havuç harcanmasının ehemmiyetli olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Şebnem Aldatalı Yıldırım, “1 orta boy havuç ya da 1/2 kadeh doğranmış havuç 1 porsiyon olup, 30 kaloridir, 6 gram karbonhidrat, 3 gram şeker ve 1 gram protein kapsar. Muhteşem bir A vitamini kaynağıdır, 1 porsiyon havuç günlük gereksiniminin yüzde 210’unu karşılar. Uzman Diyetisyen Yıldırım, havucun verimlerini şöyle sıraladı:
GÖRME İŞLEVİNİ GELİŞTİRİR
Havuç beta karotenden zengindir, beta karoten karaciğerde A vitaminine çevrilir. Ağ tabaka da ise A vitamini rodopsine dönüşür, rodopsin gece görüş için lüzumlu olan mor bir pigmenttir. Beta karoten aynı zamanda makula yozlaşmayı ve katarakt yaradılış tehlikesini eksiltir. Yapılan bir çalışmada beta karotenden zengin beslenen fertlerde makula yozlaşma yaradılış tehlikesinin yüzde 40 daha az olduğu tespit etilmiştir.
KANSERİ ÖNLEMEYE YARDIMCIDIR
Yapılan çalışmalar havucun akciğer, meme, prostat ve sütun kanseri tehlikesini eksilttiğini göstermektedir. Havuç kapsadığı falcarinol ve falcarindiol ile antikanser özelliktedir. Falcarinol köklerini mantar hastalıklarından gözetmek için havuç tarafından üretilen natürel bir ilaçtır. Yapılan bir çalışma havuç harcayan farelerde 1/3 oranında kanser riskine azaldığına tespit etmiştir. Sigara içen fertlerde yapılan bir çalışmada havuç harcamayan fertlerin, haftada 1 ve üzerinde havuç harcayanlarla karşılaştırıldıklarında akciğer kanserine tutulma tehlikesinin 3 kat daha fazla olduğu tespit etilmiştir. Genç erkekler üzerinde yapılan bir çalışma da beta karotenden zengin perhizle beslenmenin prostat kanserine karşı gözetici rolü olduğunu göstermektedir. Ham havuç harcayan bayanlarda meme kanseri büyüme tehlikeyi hiç harcamayanlara göre yüzde 5-8 arası daha azdır. Lif zengini havuç tüketimi sütun kanseri tehlikesini yüzde 24 oranında eksiltir.
YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR VE SAĞLIKLI BİR CİLT YARADILIŞINI DESTEKLER
Yüksek oranda beta karoten içeriği ile hücre zararına karşı bir antioksidan misyonu görür, hücrelerin ihtiyarlamasını yavaşlatır. A vitamini ve antioksidanlar güneş zararına karşı cildi gözetir. A vitamini beceriksizliğinde saç, cilt ve tırnaklarda kuruluk görülür. A vitamini erken kırışmayı, iltihaplı sivilce, kuru cilt, pigmentasyon, kirler ve kumpassız cilt tonunu önler.
KALP HASTALIĞI VE İNMEYİ ÖNLER
Yapılan çalışmalar karotenoidlerden yüksek perhizlerin kalp hastalık tehlikesini eksilttiği doğrultusundadır. Havuç sadece beta karoten değil aynı zamanda alfa karoten ve lutein kapsar. Havucun kumpaslı tüketimi kolesterol seviyelerini düşürür, bu da havucun kapsadığı çözünür liflerin pektin safra asitleri ile bağlanmasından kaynaklıdır. Yapılan bir çalışmaya göre haftada 6 ve üzerinde havuç harcayanların ayda 1 veya daha az havuç harcayanlarla karşılaştırıldığında inmeden hasar görme ihtimalleri daha düşük olduğu görülmüştür. Günde 1 avuç inme tehlikesini yüzde 68 oranında eksiltir.
VÜCUDU PAKLER, KARACİĞER İÇİN FAYDALIDIR
A vitamini bedenden zehirli maddelerin atılmasında karaciğere takviyeci olur. Karaciğerde safra ve yağı eksiltir. Havuçta bulunan liflerde sütunu pakler ve atık hareketini süratlendirir. İyi bir lif kaynağı olması sebebiyle yavaş hazmedilir ve tok tutar.
DİŞ VE DİŞ ETLERİNİ GÖZETİR
Havuç dişleri ve ağzı pakler, plak yaradılışını eksiltir, tükürük yaradılışını çoğaldırarak alkali etraf sağlar, asit yaradılışını ve çürüğe neden olan bakterilerin yaradılışını önler.”
Bu lezzetli kök sebzesini alırken en koyu turuncu renkli olanların seçilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Yıldırım, “Beta karoten içerikleri daha yüksektir. Havuçları buğuda pişirmek beta karotenin biyo faydalılığını artırır.
Çok az da yağ ilavesi yapmak beta karotenin beden tarafından en iyi biçimde kullanılmasını sağlar. Havucu tam olarak pişirip sonra kesmek antioksidan yiyecek öğeleri ve falcarinol kaybını önleyecektir.
Glisemik indeksi yüksek bir sebze olduğundan şeker hastaları havuç suyu ya da tek başına bir havuç salatası yememelidir. Havuç operasyon gördükçe glisemik indeksi artar.
Havuç kapsadığı karotenoid ve A vitaminleri ile gözü diyabetik retinopati veya uzun yarıyıl diyabetlilerde gözdeki kan damar zararlarına karşı gözettiğinden son derece bereketli bir sebzedir bu nedenle buğuda pişmiş olarak limon, sirke ya da yoğurt ilavesi ile glisemik indeksi eksiltilebilir” söylemelerinde bulundu.