Geçmişte Sonsuza Kadar Kalması Gereken 8 Eski Tıbbi Tedavi

21.08.2020
919
Geçmişte Sonsuza Kadar Kalması Gereken 8 Eski Tıbbi Tedavi

İnsanlar var oldukları sürece her zaman tıbbi desteğe ihtiyaç duymuşlardır. Bazen atalarımız o kadar ileri bilgiye sahipti ki, modern tıp bile onu kıramaz. Bununla birlikte, geçmişteki çoğu yöntem tehlikeli değilse de oldukça tuhaftı.

8. Diş ağrısı, sigara içilen keçi yağı ile tedavi edilirdi

Eski zamanlarda bile insanlar diş dolgusu ve protez yapmayı biliyorlardı. İtalya’da yaklaşık 14.000 yaşında olduğu belirlenen, diş hekimliği belirtileri olan bir insan dişi bulundu.

Bazı eski yöntemler oldukça alışılmadıktı. Avicenna, diş tedavisi olarak hastayı yanan keçi yağı, banotu ve soğan karışımı ile sigara içmeyi önerdi. Yaşlı Plinius, diş ağrısından kurtulmanın tek yolunun gece yarısı bir kurbağayı yakalamak, ağzına tükürmek ve özel “tedavi edici” sözler söylemek olduğuna inanıyordu.

7. Anneler bebeklerini ayakta ya da bacaklarının üstünde oturarak doğurdu

Eski Hindistan’da, fetüsün rahimdeki konumunu nasıl değiştireceklerini biliyorlardı. Ve bazı Afrika kabilelerinde şifacılar ilkel aletleriyle sezaryen yapabiliyorlardı.

Ortaçağda, kilisenin etkisi nedeniyle eski bilgilerin çoğu kayboldu. Ebelik gelişmemişti ve doğum sırasında birçok kadın ve yenidoğan öldü.

5. Kronik hastalıklar fiziksel egzersiz ve kutsal su ile tedavi edildi

Hipokrat döneminde (MÖ 460-370), epilepsinin Tanrı’nın iradesinden kaynaklandığına inanıyorlardı. Bu hastalığın nedenlerinin rüzgar, soğuk ve güneş olduğuna ikna olmuştu. Orta çağlarda, epilepsi hastalarının şeytanlar tarafından ele geçirildiğine inanılır ve dua ve kutsal su ile tedavi edilirdi.

Eski doktorlar diyabeti fiziksel egzersizler ve şifalı bitkilerle tedavi ettiler, ancak bu herhangi bir olumlu sonuç getirmedi ve hastalar genellikle öldü.

Sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları tedavi edilemez olarak kabul edildi. Hastalar, başkalarına uzak durmaları için bir uyarı olarak zil takmak zorunda kaldılar.

4. Hemen hemen tüm hastalıklar kan alma ile tedavi edildi

Kan alma , Hindistan ve Arap ülkelerinde çok popülerdi ve hatta eski Yunanistan ve Mısır belgelerinde bahsediliyordu .

Kanın, hastayı iyileştirmek için dışarı çıkarılması gereken “kötü huylar” içerdiğine inanılıyordu. Ortaçağda berberler kan alma işiyle ilgileniyordu. 19. yüzyıla kadar popülerdi. George Washington bile bademcik iltihabını bu şekilde tedavi ettirdi, ancak daha sonra öldü.

3. Yılan zehri ve zehirli otlar kullandılar

Antibiyotiklerden önce insanlar bitki zehirlerine ve engerek zehirlerine dayanan ilaçlarla enfeksiyonlarla savaşmaya çalıştı. Modern bilim adamları, antibakteriyel etkilerinin nedenlerinin parçalayıcı adı verilen küçük proteinler olduğu sonucuna vardılar .

Eski Mısır’da esrar, afyon ve banotu kullanıyorlardı. Orta çağlarda doktorlar iksirlerine kurutulmuş yılanlar ve akrepler eklemişlerdir.

2. Kafatası trephinasyonu uyguladılar

Baş ağrıları, epilepsi ve diğer psikolojik bozukluklar eskiden sert önlemlerle tedavi edilirdi: Doktorlar hastalarının kafatasına delikler açtı. Trephinasyon , en eski cerrahi işlemdir. Kanıt, Neolitik çağdan kalma insan kalıntılarında da bulundu. Bu yöntem eski Amerikan medeniyetlerinde ve Rönesans döneminde çok popülerdi .

1. Tütün dumanı lavmanı çok popüler bir tedaviydi

Sindirim sorunları, uyku hali, mide krampları ve parazitlerin tümü , Kuzey Amerika yerlilerinin uyguladığı bir yöntem olan tütün dumanı lavmanı ile tedavi edildi. Ancak 19. yüzyılda tütünün zehirli nikotin içerdiğini keşfettiler ve bu lavmanların modası geçti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.