İdrarınızdaki 7 renge bakarak sağlığınız hakkında bilgi alabilirsiniz
İlk başta garip gelebilir ama İdrar renginiz baktığınızda vücut sağlığınız hakkında bilgi sahibi olabilir, uzmandan yardım alarak erken teşhis ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Kolay ve basit bazı bilgiler ile kendinizi koruyabilirsiniz.
1. Portakal rengi
Anti-enflamatuar ilaçları, kemoterapi ilaçları, B2 vitamin ilaçları, aşırı havuç tüketmek ve sinemaki müshil ilaçları idrarda portakal rengine neden olabilir. Bu sayılan maddeleri kullanmadı iseniz:
- Daha fazla su tüketin. Su tüketiminin az olması dehidrasyona nedem olabilir.
- Gözlerinizin beyaz kısmında sarımsı bir renk tonu varsa bu karaciğerinizin çalışmadığına işarettir. Vakit kaybetmeden doktora gözükün.
2. Pembe ve kırmızımsı
İdrarda bu renkleri görmek endişe vericidir. Fakat tüketilen gıda veya ilaçlardan kaynaklı olabilir.
Pancar, böğürtlen, ravent gibi besinler tüketti iseniz endişelenmeyin. Bu besinleri tükettiğinizde içeriğindeki renkler böbrekleriniz işlevini yaptıktan sonra idrara geçmesinden kaynaklanır.
Tüberküloz gibi rahatsızlıklarda kullanılan bazı antibiyotikler idrarda kırmızımsı renge neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonunda kullanılan fenezopiridin ve senna içerikli ilaçlarda idrarda pembe renge neden olabilir.
İdrarda görülen kan pıhtısı rengi, İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları, kanserli veya kanserli olmayan tümörler mesane veya böbrek taşlarının belirtisi olabilir.
3. Yeşil veya mavi
Bu renkte idrarda görmek nadirdir. Aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir.
- Yapay renklendirici kullanarak hazırlanan yiyecekler veya kuşkonmaz tüketmek. Endişelenmeyin 1-2 güne normale dönecektir.
- Amitriptilin, indometasin, propofol gibi ilaç kullanmakta renk değişikliğine neden olacaktır.
Bu nedenlerden dolayı İdrar renginizde değişiklik olabilir. Bunların haricinde olağanüstü renk değişimi varsa vakit kaybetmeden doktor’a görünmenizi tavsiye ederiz.
4. Kahverengi
İdrarda kahverengi renk tespit etmek dehidrasyondan kaynaklı olabilir. Ravent ve fava fasülyesi tüketimi de idrarda kahverengi tonlar oluşmasına neden olabilir. Bu renk tonu böbrek ve karaciğerinizde sorun olduğunun belirtisi olabilir. İdrar sonrası karın ağrısı, döküntü ve nöbet gözlemlendi ise genetik bir durumu işaret edebilir. İdrar pıhtısı vara ve parçaladığınızda kahverengi tonlarında kan varsa tümör yada ciddi sağlık probleminiz olabilir. Gerektiği kadar su tükettiğnizde hala aynı renk tonu gözlemlerseniz tespit ve tetkik için uzmandan yardım alın.
5. Hızlı idrar yapma ve köpürmesi
İdrarın çıkma hızı ve köpüklü olması idrarda bulanan protein kaynaklı olabilir. Ara ara oluyorsa normal kabül edilebilir ancak sürekli bu şekilde İdrar yapıyorsanız bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.
6. Şeffaf
Az su tüketimi idrarda koyu sarı renk oluşturmakta iken gerektiğinden fazla su tüketimi de idrarda şeffaflık sağlar. Ancak vücutta bulunan tuzun atılımını sağlayacaktır. Bu da istenilen bir durum değildir. İdeal olan limonata rengidir.
Hiç idrar renginize baktınız mı? Kontrol etmek garip gelebilir ama sağlıklı bir vücut için gereklidir. Sizde yorumunuzu bizimle paylaşabilirsiniz.