Kadınların Kalp Krizi Geçirdiği Nasıl Anlaşılır!
Ülkemizde her yıl kalp krizi sebebiyle 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doktor Hakan Erikçi, kadınlarda kalp krizini işaret eden belirtiler nelerdir? sorusunu cevapladı.
Kardiyoloji uzmanı Dr Hakan Erikçi kalp krizi belirtilerinin doğru ve zamanında değerlendirilmesinin yaşamsal öneme sahip olduğunu, damarlardaki kireçlenme olarak bilinen damar sertleşmesi isimli hastalığın sonrasında daralmış olan damarın pıhtıyla tamamen tıkanması sonucu meydana geldiğini söyledi. Kalp krizi belirtilerinin kadınlarda farklı belirtiler gösterdiğini söyleyerek konuşmasına devam etti.
“Kalp krizinin klasik olarak bilinen belirtisi göğüste, kollara hatta çeneye yayılan bir ağrıdır. Ancak bu erkeklerin yarısında, kadınların da yarısından azında görülen bir klasik ağrıdır.
Kalp hastalıkları konusunda yakın zamana kadar yapılan bütün çalışmalar genellikle orta yaş beyaz erkekler üzerineydi. Kadınlar üzerinde yapılan çalışmaların az olması yakın zamana kadar ‘Nasıl olsa kadınlarda da belirtiler erkeklerdeki gibidir’ diye düşünülmesine neden oldu. Halbuki çok tipik olmayan şikayetlerle de kalp krizinin ortaya çıktığını biliyoruz.
Belirtiler nelerdir? Ne yapılması gerekir?
Kadınlarda kalp krizi belirtileri; nefes darlığı, kolda, omuzda sırtta çenede ya da karında ağrı, bulantı-kusma, terleme, baş dönmesi, bayılma, genel halsizlik hali veya çarpıntı şeklinde olabilir. Bu belirtilerle gelen hastanın kalp krizi geçiriyor olabileceğinden ciddi şekilde şüphe etmek lazım.”
Kriz anında doğru şeklide müdahale etmenin hayat kurtaracağını belirten Uzman Dr. Erikçi, “Eğer bir kişi kalp krizi geçiriyorsa ilk yapılacak şey ambulans çağırmak olacaktır. Ambulans gelene kadar da hasta uygun bir yere yatırılıp hava alması kolaylaştırılmalı. İlk yardım eğitimi ve sertifikası olmayan kesinlikle hastaya müdahale etmemeli, ilaç da vermemeli” dedi.