Ünlü Oyuncu Berna Laçin Bağırsak Sorunlarından Kurtulduğu ve 8 Kilo Verdiği Diyet
Berna Laçin Gaps diyeti uygulayarak bağırsak problemlerinden kurtulmasının yanı sıra 8 kilo da zayıfladı. Berna Laçin ile beraber GAPS diyeti de bir anda gündem oldu.
Şayet Berna Laçin bu sorun ile ilgili yaşadığı tecrübeyi paylaşmamış olsaydı belki de şu anda hiçbirimiz GAPS ile ilgili hiçbir şey dinlememiş ve bilmiyor olacaktık. GAPS, olağanda bağırsak problemi olanların uyguladığı bir diyet olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu diyeti uygulamadan önce iyice anlamanız ve olası bir durumda doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Sağlık problemlerini gideren hem de 8 kilo kadar zayıflamanıza imkân sağlayan bu diyeti inceledik ve herkesin bu bilgilere sahip olması gerektiğini düşündüğümüzden sizinle paylaşmaya karar verdik. Berna Laçin’in paylaştığı bilgileri ve yurt dışında yapılan araştırmaları tek tek gezerek sizler için güzel bir rehber hazırladığımızı düşünüyoruz. GAPS diyeti nedir, kimler uygulamalı, yapanların yorumları sorularınızın cevabına geçme vakti geldi.
Berna Laçin GAPS Diyeti Nedir?
GAPS, ingilizce “Gut and Psychology Syndrome” cümlesinin kısaltılmışı olarak kullanılıyor. Diyetin amacı temelinde ülser, hasar görmüş ve ağrılı bağırsak problemlerinin önüne geçmektir.
Diyetin içerisinde bulunan gıdaların çoğu bağırsak duvarındaki yaraları ve epitel dokuyu iyileştirmek üzere ilave edilmiş.
Bu nedenle dinlediğiniz çoğu diyete göre biraz daha farklılıklar gösteriyor. Öncelikle GAPS diyeti değişik diyetlere göre uzun sürüyor çünkü içerisinde tam olarak 3 evre barındırıyor.
Bu üç evre zamanınca bağırsaklarda bulunan zehirli maddelerin kana karışmasını engelliyor ve bununla birlikte bağırsaklarda bulunan hasarları giderip sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşmanızı sağlıyor.
Berna Laçin GAPS diyeti uygularken Dr. Gökhan Özışık denetiminde diyetisyen Yeşim Temel Özcan ile beraber hareket ettiğini söylüyor. Geçirgen bağırsak problemini gidermek için başladığı GAPS diyetinde sağlıklı beslenme sayesinde 8 kilo da zayıfladığını söylüyor. Bu diyetin değişik diyetlerle karıştırılmaması gerektiğini ve tüketilen gıdalarda bir kriter bulunmadığını da belirtiyor.
Bir kibrit paketi peynir, 6-7 adet zeytin gibi kısıtlamalar olmadan dengeli bir şekilde beslenebileceğinizi söylüyor. Dilerseniz GAPS diyeti nasıl yapılır biraz da ondan bahsedelim.
GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?
Berna Laçin’in de uyguladığı GAPS diyetinde üç ayrı evre uygulanıyor. Diyete hazırlanmak için giriş diyeti, tam olarak uygulama için diyetin kendisi ve sonrasında çıkış için de bir diyet uygulanıyor. İlk haftalarda bağırsaktaki yıpranmaların giderilmesi için bazı gıdaların tüketilmesi netlikle yasak.
İkinci ve üçüncü seviyede ise bu besinleri de yavaş yavaş harcamaya başlayabiliyoruz. Şimdi dilerseniz diyetimizin nasıl uygulanması gerektiğine ve GAPS diyeti yasaklar ve yenilecekler listesine geçelim.
Giriş Diyeti
GAPS’a giriş diyetinde öncelik bağırsak yıpranmalarını ve bireyde oluşan psikolojik sorunları gidermek. Bu nedenle vitamin, mineral ve yağ ağırlıklı bir yiyecek listesinden oluşuyor. Bu evre ikinci seviyeye göre oldukça kısa sürüyor. Burada amaç bünyenin yapılacak diyete alışması ve her türlü bağırsak rahatsızlığından kurtulup, bununla irtibatlı olan psikolojik problemlerin de giderilmesi.
Tam GAPS Diyeti
Diyetin asıl noktası diyebileceğimiz orta seviyede hastalığın gidişatına göre zaman uzayıp kısalabiliyor. Bu süreç 1 yıl ile 3 yıl arasında sürebiliyor. Bağırsakta oluşan yırtılma, ülser, geçirgen bağırsak bulguları gibi ciddi rahatsızlıkların tam anlamıyla giderildiği bu seviyede, giriş seviyesinde vücudun yine gıdalara verdiği tepkiye göre bir beslenme programı oluşturulup o şekilde devam ediliyor. Tabi ki tam bu operasyonları şayet bir bağırsak problemi yaşıyorsanız doktorunuzla beraber devam ettirmeniz gerekiyor.
Çıkış Diyeti
İkinci seviyede istenilen sonuç elde edildikten, hasta bağırsak ile ilgili problemlerini atlattıktan sonra çıkış diyetine geçiliyor. Bu süreçte vücudu sıradan gıdalara yavaş yavaş alıştırmayla geçiyor. Hasta tam anlamıyla sağlıklı bir hayata devam edebilmek için çıkış diyetini de uyguladıktan sonra GAPS diyeti tamamıyla son buluyor.
GAPS Diyetinde Yenmemesi Gerekenler
Bu diyette yiyemeyeceğiniz bir çok şey olduğundan bahsetmiştik. Zarar gören bağırsak duvarlarını onarabilmek için bazı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ağırlıklı olarak bu duvarları onarabilecek vitamin ve mineralleri içeren yiyeceklerle beslenerek hem fizyolojik hem de psikolojik bütün etkilerden kurtulmak isteniliyor.
GAPS Diyeti yasaklar listesini şu şekilde listeleyebiliriz;
Tahıl içeren tüm besinler: Beyaz ekmek, çavdar, kepek, yulaf hatta ve hatta kinoa da dahil tüm tahıl grubundan uzak durulması gerekiyor.
Özellikle giriş seviyeyi içerisinde lectin barındıran bu tahıllı besinler yasaklı listesinde bulunuyor. Diyetin giriş seviyeyi bittikten sonra başka bir deyişle yaklaşık olarak 2 ay sonra çok az miktarda karabuğday ekmeği yenilebiliyor. Yavaş yavaş kinoa da yemeye başlayabiliyorsunuz.
Süt ve süt ürünleri: Peynir, süt, yoğurt, kefir gibi aklınıza gelebilecek her türlü süt ve süt ürünü giriş seviyesinde kesinlikle yenmemesi gereken besinler grubunda bulunuyor. Giriş seviyeyi bittikten sonra ev yapımı doğal yoğurt, kefir, peynir gibi besinler yenebilir.
Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi hoşunuza gelebilecek bütün baklagiller de yasaklı listesinde. Yine ilk giriş seviyesinde bu ürünleri hiçbir şekilde tüketmeyeceksiniz ancak ikinci seviyeye geçildiğinde uzun ıslatma yöntemi harcayabileceksiniz.
En az iki gün suda beklettikten sonra harcamaya itina gösterin yoksa baklagiller içerisinde barındırdığı lectin nedeniyle bağırsaklarınıza tekrar zarar verebilir.
GAPS Diyetinde Yenilebilecek Gıdalar
Yasaklı listesinde lectin içeren çoğu yiyeceğin harcanması yasak olduğunu söylemiştik. E peki bu diyette ne yenilecek diye soruyorsanız hemen onlardan da bahsedelim.
- Kırmızı et, tavuk eti, balık eti
- Yumurta
- Zeytin
- Çay, kahve
- Kuru yemişler ceviz, badem harici yememeye özen gösterin
- Her türlü yeşil sebze Sebzelerin mevsiminde olmasına özen gösterin
- Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı
- Avokado
- Badem unu